Asteroīds aizlidojis Zemei garām

© Scanpix/AFP

15. februārī ap plkst. 22.00 28163 kilometru attālumā no Zemes, tai garām aizlidojis asteroīds "2012 DA 14", kura diametrs ir 45 metri un masa 130 000 tonnu.

Kā ziņo ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA), kas rūpīgi seko līdzi ievērojamā lieluma asteroīdam, tas palidojis Zemei garām virs Sumatras salas bez kādiem starpgadījumiem un tā ceļš bijis tāds, kādu to iepriekš jau bija prognozējuši zinātnieki.

 Brīdī, kad  asteroīds atradies vistuvāk Zemei, tas šķērsojis geostacionāro pavadoņu orbītas, bet tas nekādi nav ietekmējis pavadoņu darbību, teikts NASA paziņojumā.

Asteroīdu  Eiropas centrālo reģionu iedzīvotāji varēja redzēt binoklī vai teleskopā kā septītā lieluma zvaigzni, kas virzās no dienvidaustrumiem uz ziemeļrietumiem  šķērsojot Mazā lāča zvaigznāju.

Asteroīds bija redzams Austrumeiropā, Austrālijā un Āzijā un kā ziņo NASA, tā ir "unikāla iespēja zinātniekiem tuvumā pētīt Zemei tuvu objektu".

"2012 DA 14" tika atklāts nejauši, kad tas pagājušajā februārī palidoja garām Zemei.

NASA lēš, ka tādi asteroīdi kā "2012 DA 14" mūsu planētai pietuvojas ir pēc 40 gadiem, bet ietriecas Zemē reizi 1200 gados.

 Vienlaikus zinātnieki uzsver, ka asteroīds nekādi nav saistīts ar vakar  virs Krievijas Urālu reģiona eksplodējušo meteorītu, kas nodarījis bojājumus ēkām un ievainojis desmitiem cilvēku.

 Asteroīds un meteorīts kustējās pa atšķirīgām trajektorijām un nav savstarpēji saistīti. Meteorīts daļēji sadega zemākajos atmosfēras slāņos, norāda zinātnieki.