Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Facebook iesūdzēts par "Like" pogas patenta pārkāpšanu

© Scanpix

Kompānija, kas rīkojas kāda miruša holandiešu programmētāja vārdā, uzskata, ka tieši viņš savulaik radījis Facebook "Like" pogu, kā arī daudz ko citu, ko ik dienu izmanto miljoniem populārā sociālā tīkla lietotāju.

Kā to jau pierādījuši Apple un Samsung, ikvienam pieder patents uz kaut ko, kas nozīmē, ka ikviens teorētiski var iesūdzēt tiesā kādu citu par lietu, kas izskatās aizdomīgi līdzīga viņa paša lietai, ziņo portāls BNN.lv.

Protams, viss ir atkarīgs no tā, cik daudz naudas jums ir, cik labi ir jūsu advokāti un kāds ir tiesnešu un zvērināto noskaņojums, raksta Cnet.

Jāatzīmē – brīdī, kad Facebook ieviesa «Like» pogu, nevienam neradās aizdomas par to, vai kāds jau iepriekš ko līdzīgu varētu būt izdomājis.

Taču tagad kāda kompānija ar nosaukumu Rembrandt Social Media paziņojusi, ka tai pieder patents gan uz Facebook «Like» pogu, gan vairākām citām sociālās vietnes funkcijām.

Šī kompānija apgalvo, ka holandiešu programmētājs Jozefs Everardus van Der Mīrs savulaik reģistrējis divus patentus, ko Facebook ir ignorējis tieši tāpat kā tas ignorē sociālās normas, piemēram, nepieciešamību tikties aci pret aci.

Van Der Mīrs nomira 2004.gadā, taču pirms tam viņš bija radījis Surfbook – sociālo tīklu, kas lielā mērā līdzinājās Facebook.

Prasības iesniedzēji uzskata, ka Facebook ir ļoti līdzīgs Surfbook «gan funkcionalitātes, gan tehniskā izpildījuma ziņā».

Nav skaidrs, kāpēc tiesas prasība iesniegta tikai tagad, tomēr Facebook jau agrāk ir bijis informēts par Van Der Mīra patentu esamību, tā kā tie ir minēti kādā patentā, kas 2012.gadā piešķirts Facebook.