Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Obama: Afganistānas karš beigsies 2014.gadā

© Scanpix/AFP

Karš Afganistānā beigsies 2014.gada beigās, turklāt nākamā gada gaitā valsti pametīs vairāk nekā puse jeb 34 000 amerikāņu karavīru, tā savā ikgadējā uzrunā Kongresam paziņojis Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Baraks Obama.

Viņš piebildis, ka amerikāņu spēki nodos kontroli afgāņu rokās jau šajā pavasarī, turklāt gadiem ilgušu militāru operāciju rezultātā manāmi vājināta teroristu organizācija Al-Qaeda, ziņo portāls BNN.lv.

Tāpat Obama pievērsies Irānas kodolprogrammas jautājumam, uzsverot, ka ASV darīs visu nepieciešamo, lai nepieļautu, ka Irānas rokās nonāk kodolieroči. Viņš aicinājis valsts līderus atzīt, ka ir pienācis pēdējais brīdis rast diplomātisku risinājumu.

ASV prezidents arī vērsis Kongresa uzmanību uz viņa daudz kritizēto lēmumu militāro operāciju laikā izmantot bezpilota lidmašīnas, kuru uzdevums ir raidīt gaisa triecienus. Viņš savu viedokli pamatojis ar nepieciešamību pasargāt amerikāņu karavīru dzīvības, ar ko tādējādi nav jāriskē, kā tas ir sauszemes operāciju gadījumos.

Viņš arī asi nosodījis otrdien, 12.februārī, notikušo Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu, apgalvojot, ka tā bijusi provokācija. Obama paudis apņēmību kopā ar pārējiem pasaules līderiem domāt par pienācīgu atbildes gājienu.

Tāpat prezidents solījis palīdzēt tādām valstīm kā Jemena, Lībija un Somālija cīnīties ar islāmistu ekstrēmistiem.

Obama iepazīstinājis Kongresu arī ar savu redzējumu ekonomiskās dabas jautājumos, sakot, ka valsts atlabšanas atslēga slēpjas vidusšķiras apstākļu uzlabošanā. Viņš uzsvēris, ka nav normāla situācija, kad pilnas slodzes darbinieki joprojām dzīvo no algas līdz algai. Situācijas risināšanai viņš ieteicis palielināt minimālo algu un radīt jaunas darbavietas. Šai iecerei gan būšot nepieciešama palīdzība no bagātnieku puses, kam Obama plāno paaugstināt nodokļus.

Prezidents arī solījis veikt investīcijas vecu ražotņu atjaunošanā, skolās un rūpniecībā, piebilstot, ka šie plāni nekādā veidā nepalielinās budžeta izdevumus.

Savā uzrunā viņš arī aicinājis strādāt pie plāna, kā ierobežot valstī valdošo vardarbību, ierobežojot ieroču iegādes iespējas, vēsta The Guardian.