Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

ES vēršas plašumā zirga gaļas skandāls

Vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs turpina izplatīties skandāls, ko veicinājušas bažas par liellopa gaļas aizstāšanu ar zirga gaļu.

Lai risinātu nepatīkamo situāciju, Francijas Patērētāju aizsardzības ministrija, kā arī Lauksaimniecības un pārtikas nozares ministrija plāno tikties ar vadošajiem nozares pārstāvjiem, ziņo portāls BNN.lv.

Francijā kompāniju Findus un Comigel saldētos liellopu gaļas ēdienus no plauktiem izņēmušas jau septiņas lielveikalu ķēdes, tai skaitā Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix, Grand Jury un Picard. Šāds solis tiek skaidrots ar faktu, ka minēto uzņēmumu ražojumu sastāvā konstatēta līdz pat 100% zirga gaļa.

Jāatzīmē, ka skandāls izgaismojis pamatīgu sarežģītību pārtikas piegādes ķēdēs visā ES, raisot bažas, vai patērētāji var ticēt produktu aprakstiem. Tas ietekmējis tādas valstis kā Lielbritāniju, Franciju, Zviedriju, Īriju un Poliju. Tāpat skandālā iesaistīta arī Rumānija, kuras lopkautuves pašreiz ir galvenais aizdomās turamais.

Tikmēr Lielbritānijā izskanējuši aicinājumi uz laiku aizliegt valstī ievest gaļu no citām ES valstīm. Taču vides ministrs Ovens Patersons (Owen Paterson) atgādinājis, ka vienotā bloka likumi aizliedz ieviest moratoriju ES gaļas importam, vēsta BBC.

Kā ziņots, februāra sākumā DNS testi atklāja, ka poļu liellopu gaļa, kas piegādāta atsevišķiem uzņēmumiem Īrijā, satur līdz pat 75% zirga gaļas.

Šajā gadījumā par galveno aizdomās turamo tika noteikts Polijas uzņēmums Silvercrest, kas piegādājis produktus zemo cenu veikalam Tesco, Iceland un Lidl, kā arī ātro uzkodu restorānam Burger King.

Pēc Īrijas Pārtikas un Veterinārā dienesta sacītā, zirga gaļas klātbūtne hamburgeros neapdraud patērētāju veselību, taču tā grauj ticību pārtikas produktu etiķetēm un norāda uz iespējamo krāpšanos nozarē. Tāpat tiek lēsts, ka negodīgais piegādātājs zirga gaļu uzdevis par liellopa, lai nopelnītu, tā kā tā tiek iepirkta par daudz lielāku naudu.