Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijā gatavojas legalizēt viendzimuma laulības

Lielbritānijas likumdevēji ir nobalsojuši par premjerministra Deivida Kamerona ierosināto likumprojektu legalizēt viendzimuma laulības.

Likumu atbalstījuši 400 Pārstāvju palātas deputāti, pret bija 175, ziņo portāls BNN.lv.

Līdz šim viendzimuma pāriem Anglijā un Velsā bija iespēja noslēgt civilo partnerību, kas no parastajām laulībām būtībā atšķīrās tikai ar nosaukumu, jo juridiski partneriem bija tādas pašas tiesības kā tradicionālās laulības dalībniekiem.

Deivids Kamerons lēmumu par viendzimuma laulību legalizēšanu nosaucis par «svarīgu soli uz priekšu, kas veicinās sabiedrības stiprināšanos». Lielbritānijas kultūras ministre Marija Millere uzskata, ka jaunais likums padarīs Angliju un Velsu par «taisnīgāku dzīvesvietu».

Saskaņā ar piedāvāto likumprojektu viendzimuma pāri varēs noslēgt gan civilās, gan reliģiskās laulības. Savukārt tie, kas iepriekš bija vienojušies par civilo partnerību varēs mainīt savu statusu.

Likumam vēl vajadzēs izturēt parlamentārās debates, kā arī iegūt Lordu palātas apstiprinājumu, kur tas var iestrēgt, raksta GlobalPost. Pēc konservatīvās puses pārstāvja Deivida Berouza domām, tur likumprojektu sagaida asa kritika.

Par pirmo valsti, kas izlīdzināja homoseksuālo un heteroseksuālo pāru tiesības, kļuva Nīderlande. Pirmā viendzimuma pāru laulāšanas ceremonija notika 2001.gada 1.aprīlī Amsterdamā. To vadījis pats galvaspilsētas mērs.