Sīrijas nemiernieki apmāca pusaudžus par "slepkavošanas mašīnām"

© Scanpix

Ignorējot starptautiskās tiesības, kas aizliedz bērnu iesaistīšanu karadarbībā, Sīrijas nemiernieki uzņem savās rindās arī pusaudžus, kurus apmāca par "slepkavošanas mašīnām".

"Kad viņi ierodas šeit, viņi ir bērni. Kad viņi dodas prom, viņi ir slepkavošanas mašīnas," aģentūrai AFP atzina bijušais armijas seržants Abdels Razaks, kurš apmāca pusaudžus.

"Es mācu viņus nebaidīties no kara un nevilcināties, kad pienācis laiks nogalināt," viņš piebilda.

Šobrīd Razaks apmāca 20 pusaudžus vecumā no 14 līdz 18 gadiem, kuri paši brīvprātīgi pieteikušies pievienoties nemiernieku kaujinieku rindām.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar ANO datiem tajā dzīvību ir zaudējuši jau vairāk nekā 60 000 cilvēku.

"Ciematos vairs nav pieaugušu vīriešu. Tagad tie ir bērni, kas ierodas uz militārām apmācībām," atzīmēja Razaks.

Viņš saviem skolēniem māca, kā rīkoties ar triecienšauteni "AK-47", kas ir nemiernieku biežāk izmantotais ierocis.

Pusaudžiem tiek mācīts, kā atbruņot ienaidnieku un nogalināt to ar nazi vai kailām rokām.

"Bērni ir labākie karavīri, kādus zinu. Viņi pakļaujas visām komandām. Pieaugušie uzdod jautājumus un iebilst. Bet bērni neko neapšauba," norādīja Razaks.

Vairāki no pusaudžiem AFP apstiprināja, ka paši vēlējušies pievienoties kaujinieku rindām, jo viņiem apnicis sēdēt mājās.

"Man bija apnicis sēdēt mājās, gaidot savu tēvu un brāļus atgriežamies no frontes, lai pastāstītu par karu. Es vēlos doties uz fronti un redzēt to pats savām acīm," sacīja viens no pusaudžiem.

Razaka "militārā akadēmija" iekārtota kādā bijušajā skolā Alepo provincē un tai pietiek brīvprātīgo, tādēļ bērnu piespiedu vervēšana netiek veikta.

Pusaudži tiek apmācīti divas stundas dienā trīs mēnešus un tad nosūtīti uz fronti.

Pusaudžu ģimenes ir ieinteresētas, lai viņi tiktu kārtīgi apmācīti, jo pretējā gadījumā viņiem draudētu ātra nāve, norādīja Razaks.

ANO Bērnu fonda (UNICEF) pārstāvis AFP uzsvēra, ka Sīrijā, atšķirībā no citiem konfliktiem, aktīva bērnu vervēšana nenotiek, un pusaudži ierodas paši, savu vecāku un citu ģimenes locekļu iedrošināti. Tomēr nemiernieku kaujinieku pienākums būtu viņus atraidīt.

Saskaņā ar starptautiskajām tiesībām personas, kas jaunākas par 18 gadiem, aizliegts izmantot kaujas operācijās un militārās atbalsta operācijās, ieroču transportēšanā vai kaujinieku apgādē.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācijas jau vairākkārt veltījušas asu kritiku gan Damaskas režīma spēkiem, gan nemierniekiem par nepilngadīgo izmantošanu šajā konfliktā, kurā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 3500 bērnu.