Obama mudina skautus atcelt aizliegumu līdzdarboties homoseksuāļiem

Vienai no lielākajām ASV jauniešu organizācijām "Boy Scouts of America" (BSA; "Amerikas skauti") gaidāmajā nacionālās valdes sēdē vajadzētu atcelt aizliegumu, kas attiecībā uz dalību organizācijā noteikts gejiem un lesbietēm, svētdien sacīja Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama.

"Mana nostāja ir tāda, ka gejiem un lesbietēm pieejamībai un iespējām jābūt tieši tādām pašām, kādas tās visiem pārējiem ir visās institūcijās un dzīves jomās," intervijā pirms ASV Nacionālās Futbola līgas finālmača "Super Bowl" telekanālā CBS sacīja prezidents.

"Skauti ir lieliska institūcija, kas attīsta jauniešus, sniedz viņiem iespējas un nodrošina vadību, un tas cilvēkiem dod labumu visu viņu dzīvi," norādīja Obama. "Un es uzskatu, ka to nevienam nedrīkst liegt."

BSA 28.janvārī pavēstīja, ka apsver iespēju atcelt gejiem un lesbietēm noteikto aizliegumu piedalīties tās aktivitātēs.

"Patlaban BSA diskutē par iespēju atcelt valsts mērogā noteiktos ierobežojumus attiecībā uz seksuālo orientāciju," pavēstīja jau gadsimtu pastāvošā organizācija, kuras rindās ir 2,6 miljoni biedru.

"Tas nozīmē, ka turpmāk attiecībā uz seksuālo orientāciju vairs nebūs valsts mēroga nosacījumu," teikts paziņojumā.

Sagaidāms, ka BSA valde jautājumu par gejiem un lesbietēm noteikto aizliegumu varētu izskatīt trešdien.

Reliģiskās, politiskās un izglītības organizācijas, kas vietējā līmenī pārrauga skautu kustību, pašas varēs izlemt jautājumu par geju un lesbiešu līdzdalību.

BSA atšķirībā no gaidu organizācijas "Girl Scouts of the USA" aizliedz homoseksuāļiem, kas neslēpj savu dzimumorientāciju, būt par organizācijas biedriem vai vadītājiem.

Šī politiskā nostāja tika atbalstīta arī ar ASV Augstākās tiesas 2000.gada spriedumu, tomēr organizācijas vadība, ņemot vērā, ka amerikāņu sabiedrība kopumā kļūst arvien iecietīgāka pret homoseksuāļiem, pēdējo gadu laikā tikusi pakļauta spiedienam.

Vairāk nekā 1,2 miljoni cilvēku vietnē "Change.org" parakstījuši petīciju, pieprasot, lai nostāja tiktu mainīta.

"BSA to ir sadzirdējusi no skautiem, korporācijām un miljoniem amerikāņu, ka homoseksuālu skautu un skautu vadītāju diskriminācija ir aplama," pagājušajā nedēļā sacīja geju un lesbiešu tiesību organizācijas GLAAD pārstāvis Herndons Gradiks.

"Tas būtu neticams solis pareizajā virzienā," sacīja organizācijas "Scouts for Equality" ("Skauti par vienlīdzību") pārstāvis Zaks Vāls, kurš, izmantojot sociālos medijus, mudinājis BSA korporatīvos atbalstītājus apturēt savus ziedojumus.

Svarīgākais