Francijā pieņem likumu par viendzimuma laulībām

Francijas parlamenta apakšpalāta Nacionālā asambleja sestdien apstiprinājusi likumprojekta pantu, kura mērķis atļaut viendzimuma pāriem slēgt laulības.

Par šo pantu nobalsoja 249, bet pret - 97 deputāti.Likumprojektu galvenokārt atbalstīja deputāti no valdošās Sociālistu partijas, citiem kreisajiem politiskajiem spēkiem un zaļajiem.

Šī ir viena no svarīgākajām likumprojekta daļām, par kuru galīgais balsojums gaidāms 12.februārī.

Pēdējos mēnešos Francijas piedzīvojusi plašas viendzimuma laulību legalizēšanas atbalstītāju demonstrācijas, bet vēl plašākus iniciatīvas pretinieku protestus.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairākums Francija iedzīvotāji atbalsta viendzimuma laulības. Taču tām ir arī daudz pretinieku - pagājušajā mēnesī protesta gājienā pret viendzimuma laulību atļaušanu galvaspilsētā Parīzē piedalījās vairāki simti tūkstoši cilvēku, un protesta akcijas visā Francijā ir paredzētas arī sestdien.

2011. gada vasarā, kad parlamentu vēl kontrolēja konservatīvie politiskie spēki un prezidents bija Nikolā Sarkozī, likumprojekts par viendzimuma laulību atļaušanu tika noraidīts. Aizvadītajā gadā pie varas nāca sociālisti - vispirms par prezidentu kļūstot Fransuā Olandam. Olands jau priekšvēlēšanu laikā pauda atbalstu viendzimuma laulību legalizēšanai, un šonedēļ Francijas parlaments sāka izskatīt attiecīgo likumprojektu.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka aptuveni 55-60% Francijas iedzīvotāju atbalsta viendzimuma laulību legalizēšanu, un attiecīgi aptuveni 40% ir pret. Aina ir nedaudz citāda runājot par adopciju - aptuveni puse ir par, puse pret, kaut gan pēdējās nedēļās nedaudz vairāk ir to, kuri iestājas pret atļaušanu viendzimuma pāriem adoptēt bērnus. Tuvojoties likumprojekta izskatīšanai, pēdējos mēnešos Francija pieredzējusi arī plašas gan pretinieku, gan atbalstītāju demonstrācijas.