Latviete Pekinā: Šeit nav ko elpot jau divas nedēļas

Aculiecenieces uzņemts foto, situācija Pekinā pirms divām nedēļām. © nra.lv

Biezā smoga dēļ Pekinas varasiestādes šodien aicinājušas pilsētas iedzīvotājus palikt mājās. Arī kāda latviete, kura Pekinā dzīvo jau vairākus gadus, portālam nra.lv apliecināja - gaiss esot tik smacīgs un biezs, ka brīžiem kļūst grūti ievilkt elpu.

Cenšoties samazināt biezo smogu, Ķīnas galvaspilsētas varasiestādes slēgušas 103 rūpnīcas un devušas rīkojumus otrdien par 30% samazināt satiksmes plūsmā iekļauto varasiestāžu un amatpersonu automašīnu skaitu, taču visi šie pasākumi efektu pagaidām nav devuši.

Varas iestādes norāda, ka Pekinu biezs smogs klāj jau trešo dienu pēc kārtas. Tomēr aculieciniece apgalvo pretējo: pēdējo divu nedēļu laikā esot bijusās tikai divas dienas, kad smogs nedaudz mazinājies, taču pārējā laikā situācija ir bijusi vienlīdz smaga.

Aculieceniece uzsver, ka, lai izietu no mājām, ir nepieciešama sejas maska. "Lai gan līdz šim principiāli apsēju nelietoju, šobrīd nevilkt masku vairs nav iespējams. Izejot no dzīvokļa, nav ko elpot un ievilkt gaisu dziļi plaušās nevar. Visas iepriekšējās reizes smogs bija jūtams divas, trīs dienas un tad, vējam mainoties, situācija uzlabojās. Taču šoreiz ir citādi. Smacīgi laikapstākļi pieturas jau otro nedēļu un ar katru dienu elpot kļūst arvien grūtāk."

ASV vēstniecības Pekinā fiksētais gaisa kvalitātes indekss trešdien bija 366, kas nozīmē, ka gaisa piesārņojums sasniedzis bīstamu līmeni.

Tikmēr Pekinas pašvaldības Vides uzraudzības centra dati liecina, ka dienas vidū gaisa kvalitātes indekss bija 292, kas liecina par stipru piesārņojumu.

Jau vēstīts, ka bīstami augsts gaisa piesārņojuma līmenis Pekinā tika konstatēts arī mēneša sākumā, kad sīko putekļu daļiņu PM2,5 koncentrācija tur sasniedza 993 mikrogramus uz kubikmetru.

PM2,5 daļiņas ir bīstamas cilvēka veselībai, jo to diametrs ir pietiekami mazs, lai tās varētu iekļūt dziļi cilvēka plaušās un nonākt pat asinsritē.

Vērtējot pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) noteiktajiem standartiem, PM2,5 daļiņu koncentrācija gaisā nedrīkstētu pārsniegt 25 mikrogramus uz kubikmetru.

Sliktā gaisa kvalitāte tiek saistīta ar Ķīnas straujo ekonomisko izaugsmi un urbanizāciju, un eksperti ir nobažījusies, vai valsts spēs un vēlēsies risināt piesārņojuma problēmu.