Nīderlandes karaliene atteikusies no troņa

Nīderlandes karaliene Beatrikse paziņojusis par atteikšanos no troņa sava dēla 45 gadus vecā Orānas prinča Vilema Aleksandra labā, pirmdien vēsta Agence France-Presse.

Karaliene ar šo paziņojumu vērsās uzrunā tautai šovakar, 28. janvārī,plkst. 19.00 pēc vietējā laika (ap 20.00 pēc Latvijas laika) Nīderlandes nacionālajā televīzijā. 

Beatrikse paziņoja, ka troni atstās šā gada 30. aprīlī, jo "Mana 75. dzimšanas diena un  Nīderlandes monarhijas 200. gadadiena ir pietiekoši svarīgi iemesli, lai nodotu troni pēctecim," teica karaliene.

Karaliene Beatrikse, kurai ceturtdien apritēs 75.gadskārta, Nīderlandē valdījusi jau teju 33 gadus.  Nīderlandes karalienes pēdējā gadsimtā ieviesušas tradīciju noiet malā, dodot vietu jaunajai paaudzei. Karalienei Vilhelmīnai bija 67 gadi, kad viņa 1948.gadā pēc pusgadsimta atrašanās tronī nodeva varu savai meitai Juliānai. 

Beatrikse, tāpat kā viņas māte karaliene Juliāna, kas atbrīvoja ceļu savai 42 gadus vecajai meitai Beatriksei savā 71.dzimšanas dienā 1980.gada 30. aprīlī, atstāj troni savam dēlam Orānas princim Vilemam Aleksandram. 

Līdz ar Beatrikses aiziešanu, tiks pielikts vairāk nekā 100 gadus ilgajai sieviešu valdīšanai Nīderlandē.

45 gadus vecais princis Vilems Aleksandrs kļūs par pirmo Nīderlandes karali kopš Vilema III, kurš valdīja līdz savai nāves dienai 1890.gadā. Sagaidāms, ka princis Vilems Aleksandrs tiks kronēts kā karalis Vilems IV un būs pirmais Nīderlandes karalis vairāk nekā gadsimta laikā pēc četrām karalienēm. 2002.gadā viņš apprecēja Argentīnas investīciju baņķieri Maksimu Sorregietu, izraisot pretrunīgu reakciju, jo viņas tēvs bija ministrs Argentīnas 1976.-1983.gada brutālās militārās diktatūras laikā.

Orānas princis Vilems Aleksandrs ir vairāku starptautisku vides saglabāšanas organizāciju biedrs, viņš ir Starptautiskās olimpiskās komitejas loceklis. 

Svarīgākais