Austrijas turkus sadusmojis "islamofobisks" "Lego" konstruktors

© Lego

Austrijas turku kopiena apsver iespēju sūdzēt tiesā Dānijas bērnu rotaļlietu ražotāju "Lego", jo atbilstoši kopienas izpratnei "Lego" ražotais konstruktors "Zvaigžņu kari: Džabas pils" māca bērnus asociēt islāmu ar vardarbību un terorismu.

Viena no konstruktora būvēm ir Stambulas mošejas "Hagia Sophia" kopija, bet ar cirvi un automātu bruņojies spēļu vīriņš, kas ir redzams musulmaņu lūgšanu torni atgādinošā būvē, raisa asociācijas, ka domāts ir muedzins - mošejas kalpotājs, kas ticīgos aicina uz lūgšanām, - skaidro Turku kultūras kopiena.

Savukārt "teroristam" Džabam - "Zvaigžņu karu" sāgas citplanētiešu bonzam - "patīk pīpēt ūdens pīpi", paziņojumā norāda kopienas pārstāvji.

"Tas ir pilnīgi skaidrs, ka derdzīgais ļaundaris Džaba Hats un viss fons sekmē tāda priekšstata veidošanos, ka austrumnieki un aziāti ir zemiski noziedznieki," skaidro Austrijas turku organizācijā.

Kopiena apliecināja, ka tā apsver iespēju vērsties tiesībsargājošajās institūcijās pret "Lego" pārstāvjiem Austrijā un Vācijā, apsūdzot rasu naida kurināšanā. Organizācija arī norādīja, ka tā varētu spert juridiskus soļus Turcijā.

Savukārt "Lego" preses pārstāve Katarina Zase skaidroja, ka konstruktora ēkas ir "Zvaigžņu karu" filmu fantāzijas pasaules būvju kopijas. Vienlaikus viņa pauda nožēlu par radīto aizskārumu.

"Mēs varam droši apgalvot, ka mēs pavisam noteikti neesam kopējuši minēto mošeju vai kādu citu celtni," sacīja Zase.

Viņa arī norādīja, ka "Lego" negrasās apturēt konstruktora izgatavošanu agrāk par 2013.gada beigām, kad to ir iecerēts darīt atbilstoši paša uzņēmuma plāniem.

Ēka, kas Austrijas turku paziņojumā minēta kā Stambulas mošeja, tika uzbūvēta vēl senās Bizantijas laikos un visā pasaulē ir pazīstama kā Konstantinopoles Svētās Sofijas katedrāle. Par mošeju šis pareizticīgo dievnams tika padarīts tikai pēc tam, kad turki XV gadsimtā iekaroja Konstantinopoli. Mūsdienās vēsturiskajā ēkā, kas ir viens no ievērojamākajiem pasaules arhitektūras pieminekļiem, ir muzejs.

Svarīgākais