Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja plāno kodolizmēģinājumu, kas būšot vērsts pret ASV

© Scanpix

Ceturtdien Ziemeļkoreja paziņojusi, ka tiek plānota jaunu raķešu palaišana, kā arī kodolizmēģinājums, kas būšot vērsts pret Amerikas Savienotajām Valstīm.

Paziņojums izskanējis dienu pēc tam, kad ANO Drošības padome pieņēmusi ASV atbalstīto rezolūciju, kas paredz uzlikt Ziemeļkorejai jaunas sankcijas par decembrī veikto raķetes palaišanu, ziņo portāls BNN.lv.

«Mēs neslēpjam faktu, ka daži satelīti un tāldarbības raķetes, ko mēs plānojam palaist, kā arī augsta līmeņa kodolizmēģinājums būs vērsti pret Amerikas Savienotajām Valstīm,» valsts ziņu aģentūrai KCNA atklājusi Nacionālā Aizsardzības komisija.

Dienvidkoreja un citas valstis uzskata, ka Ziemeļkoreja tiešām varētu būt tehniski gatava veikt jaunu kodolizmēģinājumu, bet galējo lēmumu par to pieņems valsts līderis Kims Čenuns (Kim Jong-un).

Arī Ķīna, kas ir viens no Ziemeļkorejas svarīgākajiem partneriem, atbalstījusi minēto ANO rezolūciju, tāpat kā ANO pieņemtās sankcijas par diviem iepriekšējiem kodolizmēģinājumiem 2006. un 2009.gadā.

Eksperti pauž viedokli, ka pašlaik Ķīnas ietekme uz Ziemeļkoreju ir ļoti ierobežota un viss, ko Ķīna šajā situācijā var darīt, ir censties pierunāt Phenjanu nerealizēt izteiktos draudus.

Ziemeļkoreja kodolizmēģinājumu varētu veikt jau februārī, kad Dienvidkorejā pie varas būs nācis jaunievēlētais prezidents. Iespējams, tas notiks 16.februārī par godu bijušā līdera Kima Čenira (Kim Jong-il) dzimšanas dienai.

Dienvidkorejas armijas amatpersonas pauž satraukumu par plānoto kodolizmēģinājumu, pieļaujot, ka šoreiz Ziemeļkoreja pirmo reizi varētu izmantot bagātinātu urānu.

Vienlaikus eksperti norāda, ka Ziemeļkorejas tāldarbības raķetes nespēj sasniegt ASV, turklāt valsts rīcībā neesot tādu tehnoloģiju, ar ko tāldarbības raķetēm būtu iespējams uzstādīt kodolgalviņas.

Jāatzīmē, ka saskaņā ar 2006. un 2009.gadā uzliktajam sankcijām Ziemeļkorejai ir aizliegts nodarboties ar raķešu un kodoltehnoloģiju izstrādi.