Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Alžīrijas ķīlnieku krīzē bojā gājuši vismaz 48 cilvēki

Alžīrijas gāzes rūpnīcā četras dienas ilgušajā ķīlnieku krīzē nogalināti vismaz 48 ķīlnieki. Svētdien, 20.janvārī, apstiprinājies, ka rūpnīcas teritorijā atrastās 25 cilvēku mirstīgās atliekas piederējušas ķīlniekiem.

Sākotnēji viesušās šaubas par to, vai atrastie nogalinātie cilvēki ir iebrucēji vai rūpnīcas darbinieki, ziņo portāls BNN.lv.

Islāmistu kaujinieki, kuri bija ieņēmuši rūpnīcu, sākuši nogalināt sagrābtos ķīlniekus un draudējuši uzspridzināt rūpnīcu, tāpēc sestdien, 19.janvārī, Alžīrijas armija iebruka tās teritorijā. Amatpersonas apgalvo, ka visi 32 kaujinieki tikuši nogalināti, raksta BBC.

Vienlaikus turpinās rūpnīcas teritorijas pārmeklēšana, lai noteiktu precīzu bojā gājušo cilvēku skaitu.

Par rūpnīcu atbildīgā Enerģijas ministrija pieļauj, ka rūpnīcas darbs varētu atsākties tuvāko divu dienu laikā.

Savukārt Mauritānijas interneta vietne Sahara Media ziņo, ka par notikušo atbildību uzņēmies kāds Mohtars Belmohtars (Mokhtar Belmokhtar). Viņš izplatījis videoierakstu, kurā pauž gatavību sākt pārrunas ar Alžīrijas un Rietumu līderiem, ja tiks apturēta karadarbība pret Mali islāmistiem.

Vairāki eksperti gan pauž viedokli, ka uzbrukums esot bijis ļoti labi izplānots. Tam noteikti bijis nepieciešams daudz laika un, iespējams, pat palīdzība no iekšienes, turpretī Francija par iejaukšanos Mali konfliktā lēma tikai pagājušajā nedēļā.

Jāatzīmē, ka ķīlnieku krīze sākās trešdien, 16.janvārī, kad kaujinieki uzbruka diviem autobusiem, kuros uz rūpnīcu tika vesti ārvalstu strādnieki. Uzbrukumā bojā gāja viens Lielbritānijas un viens Alžīrijas pilsonis. Pēc tam kaujinieki aizveda strādniekus uz rūpnīcu, kur turēja tos gūstā.