Obama inaugurācijas runā aicinās tautu uz vienotību

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien, sākot savu otro termiņu valsts vadītāja amatā, aicinās amerikāņus atcerēties par kopējām vērtībām, kas liktas nācijas pamatā, un atgādinās par labestību, dzīvesprieku, patriotismu un kopējo labumu.

Obama prezidenta amata zvērestu nodeva jau svētdien īsā privātā ceremonijā Baltajā namā, bet pirmdien atkārtos to publiski plašā svinīgā ceremonijā pie Kapitolija ēkas.

"Mēs svinam nevis vēlēšanas vai prezidenta zvēresta nodošanu, bet (..) svinam viens otru un svinam šo neticamo valsti, ko saucam par mājām," svētdien, pēc zvēresta nodošanas, norādīja Obama.

"Un pēc svinībām pārliecināsimies, ka strādājam, cik spējam, lai nodotu tālāk Ameriku, kas ir vērta ne tikai mūsu pagātnes, bet arī nākotnes," atzīmēja Obama.

Savā inaugurācijas runā prezidents aicinās amerikāņu atcerēties to, kas viņus vieno, nevis šķir.

"Viņš runās par to, kā mūsu [valsts] dibināšanas principi un vērtības joprojām var mūs vadīt šajā modernajā un mainīgajā pasaulē," telekanāla "ABC News" raidījumā "This Week" atklāja Obamas padomnieks Deivids Plufe.

"Viņš sacīs, ka mūs politiskā sistēma neprasa, lai mēs atrisinātu visas mūsu domstarpības vai nokārtotu visus mūsu strīdus, bet ir absolūti nepieciešams, lai mūsu līderi mēģina un meklē kopēju pamatu," atklāja Plufe.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar ASV konstitūciju Obamas pirmais prezidenta pilnvaru termiņš beidzās tieši 20.janvāra pusdienlaikā, taču oficiālā ceremonija svētdien nevar notikt, jo šai dienā nestrādā valsts iestādes.

Pēc tradīcijas šādos gadījumos zvērests svētdien tiek nodots tikai privātā ceremonijā, kam nākamajā dienā seko publiska zvēresta nodošana ar prezidenta runu, parādi un plašām inaugurācijas svinībām.

Svarīgākais