Bolīvija vēlas eksportēt kokas lapas

Bolīvija, kura nesen panāca uzvaru cīņā par kokas lapu košļāšanas dekriminalizāciju, tagad koncentrēsies uz kokas lapu eksportu rūpnieciskos mērogos, ceturtdien paziņojis Bolīvijas prezidents Evo Moraless.

Moraless, kurš ir arī kokas audzētāju savienības līderis, paziņoja, ka Ķīna ir ieinteresēta pirkt tonnām kokas lapu, lai ražotu no tām tēju.

Kokas lapas, kas ir kokaīna izejviela, Bolīvijas iedzimtie sensenis lietojuši kā mērenu stimulantu un maģisku ārstniecības līdzekli.

Kokas lapas mazina vēdera sāpes un Andu reģionā tiek izmantotas, lai mazinātu sliktu pašsajūtu, kāpjot kalnos.

Jau vēstīts, ka Lapasai šomēnes izdevās panākt, ka kokas lapu košļāšana Bolīvijā ir starptautiski atļauta, un atkal pievienoties ANO Narkotisko vielu konvencijai ar izņēmuma tiesībām.

Bolīvija no konvencijas izstājās pagājušajā gadā, protestējot pret kokas lapu iekļaušanu nelikumīgo narkotiku sarakstā, jo to košļāšana esot gadsimtiem sena bolīviešu tradīcija.

ANO 1961.gada konvencija, kas stājās spēkā 1964.gadā, paredzēja, ka kokas lapu košļāšana izskaužama 25 gadu laikā.

Bolīvija ir trešā lielākā kokas lapu audzētāja Andu reģionā. To apsteidz tikai Peru un Kolumbija.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais