Valdība februārī lūgs izvērtēt Latvijas ekonomikas atbilstību eiro ieviešanai

Latvija nākammēnes plāno pieprasīt Eiropas Komisijai konverģences ziņojumu jeb vērtējumu par mūsu valsts ekonomikas gatavību eiro ieviešanai.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien Vīnē, uzstājoties "Euromoney" rīkotajā Centrāleiropas un Austrumeiropas forumā, sacīja, ka Latvija izpilda Māstrihtas kritērijus, lai varam pievienoties eirozonai.

Viņš atzina, ka Latvijā patlaban norit sarežģītas diskusijas par to, vai pievienošanās eirozonai ir laba doma. Tomēr, pēc premjera teiktā, izvērtējot ekonomiskos argumentus, Latvijai jāpievienojas vienotajai Eiropas valūtai, jo mūsu ekonomika ir "eiroizēta", turklāt Latvija ir maza un atvērta ekonomika.

Premjers arī uzsvēra, ka situācija eirozonā patlaban izskatās labāk nekā pirms pāris gadiem, turklāt krīze eirozonā ir finanšu un ekonomikas krīze vairākās eirozonas valstīs, nevis eiro kā valūtas krīze. "Eiro kā valūta ir stabila," sacīja premjers.

Viņš atzīmēja, ka iepriekšējos gados problemātiska bijusi situācija, kad vairums eirozonas valstu pašas neizpildīja Māstrihtas kritērijus, kas jāsasniedz valstīm, kas vēlas iekļauties eirozonā. Taču tagad ir daudz iniciatīvu, kas varētu kļūt par efektīviem kontroles mehānismiem, lai eirozonas valstis pašas sekotu saviem likumiem, vērtēja Latvijas Ministru prezidents.

Kā ziņots, Latvijas valdība izvirzījusi mērķi pievienoties eirozonai 2014.gadā. Janvāra beigās parlamentā plānots pieņemt eiro ieviešanas likumprojektu.

Svarīgākais