Šveicē uzbūvēts biedējošākais piekartilts pasaulē

© Scanpix

Asu izjūtu cienītājiem ir īstais laiks doties uz Šveices Alpiem – Titlisa kalna piekājē uzbūvēts gājēju piekartilts, kuru mediji jau atzinuši par biedējošāko visā pasaulē.

Šaurais tiltiņš pārmests pār ledāju, kas atrodas gandrīz 500 metru zem tilta, kas tā šķērsotājiem nodrošina neaizmirstamas sajūtas.

98 metrus garais un 91 centimetru platais tiltiņš uzbūvēts, atzīmējot 100. gadskārtu, kopš starp Engelbergas un Geršnialpas ciematiem tika ierīkots trošu ceļš. «Titlis Cliff Work» būve izmaksājusi aptuveni 1,5 miljonus Šveices franku jeb 850 000 latu, un celtniecības darbi ilguši piecus mēnešus, stāstījis vietējā kūrorta runasvīrs Peters Reinle. Viņš uzsvēris, ka tilts esot absolūti drošs. «No tā nokrist ir faktiski neiespējami,» sacījis Reinle, gan atzīstot, ka lielā vējā (vairāk nekā 3000 metru augstumā virs jūras līmeņa vēja brāzmas var pārsniegt 50 km/s) to, iespējams, nāksies slēgt apmeklētājiem. «Tas ir būvēts tā, lai paliktu uz nākamajiem 1000 gadiem. Vissarežģītākais uzdevums bija nodrošināt, lai tilts izturētu sniega un ledus sanesumus. Mēs panācām, ka tas var izturēt 500 tonnas sniega, taču nepieciešamības gadījumā mēs to, protams, tīrīsim,» skaidrojis Reinle.

Interesanti, ka puteņa laikā tilta šķērsošana ir mazāk nervus kutinoša – gājēji vienkārši neredz to bezdibeni, kas paveras zem viņu kājām. Tāpēc Šveices tūrisma departamenta pārstāve Urzula Bīmiša sacījusi, ka lielākā daļa adrenalīna cienītāju tiks gaidīti vasarā, kad no piekartilta pavērsies patiešām grandiozs skats. Pagaidām nav ziņu, vai to atļaus izmantot tādu ekstrēmu izklaižu cienītājiem kā gumijlēcējiem vai B.A.S.E. izpletņlēcējiem.