Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV pieļauj visu karavīru izvešanu no Afganistānas 2014. gadā

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) valdība apsver iespēju izvest no Afganistānas visus karavīrus pēc tam, kad 2014.gadā oficiāli būs noslēgusies NATO kaujas misija, otrdien, 8.janvārī, paziņojuši Baltā nama pārstāvji.

Prezidenta administrācija apsver vairākas iespējas, no kurām viena paredz izvest no Afganistānas pilnīgi visus karavīrus. Līdz šim tika apspriesta ideja atstāt valstī 6 000 līdz 15 000 ASV karavīru, ziņo portāls BNN.lv.

Amatpersonas skaidro, ka svarīgākais šobrīd ir pārliecināties, ka teroristu organizācijai al-Qaeda nav iespējas brīvi darboties un ka Afganistānas drošības spēki ir spējīgi nosargāt valdības stabilitāti un iedzīvotāju mieru.

Piektdien, 11.janvārī, Vašingtonā paredzēta ASV prezidenta Baraka Obamas (Barack Obama) tikšanās ar Afganistānas prezidentu Hamīdu Karzajī (Hamid Karzai), vēsta CNN.

Karzajī jau izteicis vēlēšanos, lai ASV armija paliek Afganistānā arī pēc NATO misijas beigām. Taču jāpiebilst, ka viņš vairākkārt paudis skarbu kritiku par karavīru klātbūtni, īpaši pēc incidentiem, kuros ASV karavīru dēļ nogalināti civiliedzīvotāji.

ASV amatpersonas atzīst, ka Karzajī gadījumā nekad nevar zināt, ko viņš gribēs kādā konkrētā dienā. Tāpēc izvēlēta nogaidoša taktika cerībā, ka Afganistānas prezidenta vizīte ASV dos vismaz kaut kādu rezultātu.

Tomēr nav paredzams, ka lēmums minētajā jautājumā varētu tikt pieņemts jau Karzajī vizītes laikā. Visticamāk tam būs nepieciešami vēl vairāki mēneši.