Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Brīdina par ekonomiskās un klimata krīzes draudiem pasaulei

Ekonomiskās un klimata krīzes rada nopietnus draudus pasaulei, kas var tikt ierauta īstā globālā vētrā, otrdien ikgadējā ziņojumā par globālajiem riskiem brīdinājis Pasaules ekonomikas forums (WEF).

Ziņojumā norādīts, ka pastāvīgais ekonomiskais vājums grauj pasaules spējas cīnīties pret vides mestajiem izaicinājumiem.

2013.gada ziņojums veidots, balstoties uz vairāk nekā 1000 ekspertu viedokļiem. Ziņojuma sastādīšanai aptaujāti dažādi speciālisti gan no rūpniecības jomas, gan valdības un akadēmiskajām aprindām, gan no pilsoniskās sabiedrības.

Ziņojumā norādīts, ka krīzes un taupības pasākumi ir liels pārbaudījums ekonomiskajai sistēmai, kā arī pievērsta uzmanība augošajām gaisa temperatūrām un arvien ekstrēmākajiem laikapstākļiem.

Akūtās sociālās un ekonomiskās grūtības kavē pasauli pievērsties ilgtermiņa draudiem, piemēram, klimata izmaiņām, savukārt dabas katastrofas izraisa nopietnu haosu daudzu valstu ekonomikās, secināts WEF ziņojumā.

"Divas vētras - vides un ekonomikas - ir ceļā uz sadursmi," brīdinājis viens no ekspertiem.

Izvērtējot 50 globālos riskus, eksperti secināja, ka dzīvē visātrāk, domājams, realizēsies sabiedrības noslāņošanās risks, proti, veidosies vēl lielākas plaisas starp turīgajiem un nabadzīgajiem sabiedrības slāņiem.

Tomēr vislielākā ietekme būtu milzīgām sistemātiskām finanšu neveiksmēm, ja tādas notiktu, kā arī krīzei ūdens apgādē un hroniskai fiskālajai nelīdzsvarotībai.

Nacionālajai elastībai krīzes gadījumos ir jābūt prioritātei, lai kritiskās sistēmas spētu darboties, neskatoties uz vērienīgiem traucējumiem, uzskata ziņojuma redaktors.

Līdz ar ekonomiskajiem un vides riskiem, lielāko globālo risku kategorijā WEF ziņojumā iekļauti arī "digitālie ugunsgrēki".

Ziņojumā norādīts, ka informācijas demokratizācijai, kam lielākoties ir pozitīva ietekme, reizēm var būt arī vardarbīgas un neprognozējamas sekas.

Kā piemērs šādiem gadījumiem minams septembrī notikušie nemieri, kurus izraisīja antiislāmiskā filma "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu nevainība").

Kā vēl viena bīstama risku kategorija 2013.gada ziņojumā minēta bezrūpība veselības aprūpes jautājumos, piemēram, pretestība antibiotikām.

Ziņojumā minētie riski tiks apspriesti ikgadējā Pasaules ekonomikas foruma (WEF) ziemas sesijā Šveices pilsētā Davosā, kas notiks no 23. līdz 27.janvārim.