ASV Senāts pieņem likumprojektu "fiskālās klints" apiešanai

ASV Senāts otrdien pārliecinoši pieņēma likumprojektu tā dēvētās "fiskālās klints" apiešanai.

Tomēr līdz noteiktajam termiņam - 1.janvārim - ASV likumdevēji tā arī nav spējuši vienoties par pasākumiem, lai izvairītos no tā dēvētās "fiskālās klints", kas vienlaicīgi paredzēja strauju nodokļu pieaugumu un valdības izdevumu samazinājumu.

Tagad neoficiālais termiņš vienošanās panākšanai noteikts trešdien, kad beigsies līdzšinējā Kongresa sasaukuma pilnvaru termiņš un darbu sāks novembrī izraudzītais jaunais Kongresa sasaukums.

Taču, tā kā otrdien Savienotajās Valstīs ir oficiāla brīvdiena, "fiskālās klints" ietekme vēl nebūs jūtama.

Senātā par likumprojektu nobalsoja 89 likumdevēji, bet astoņi senatori bija pret.

Tagad par likumprojektu jābalso Pārstāvju palātai, kur tā apstiprināšana ir mazāk droša. Sagaidāms, ka Pārstāvju palātā balsojums arī varētu notikt 1.janvārī.

Pārstāvju palātas sēde sāksies otrdien plkst.12 pēc vietējā laika (plkst.19 pēc Latvijas laika).

Ja Kongress spēs panākt vienošanos, tas nozīmētu prezidenta Baraka Obamas uzvaru, jo tiktu paaugstināta nodokļu likme visām mājsaimniecībām, kuru ieņēmumi gadā pārsniedz 450 000 dolāru (238 950 latu), bet visi pārējie otrdien tiktu pasargāti no gaidāmās nodokļu paaugstināšanas.

Baltajam namam pēc nedēļu ilgām ārkārtīgi smagām sarunām tomēr izdevies panākt vienošanos ar republikāņiem.

"Lai arī nedz demokrāti, nedz republikāņi nesaņēma visu, ko vēlējās, šī vienošanās ir pareizais lēmums mūsu valstij, un Pārstāvju palātai tā būtu jāapstiprina bez kavēšanās," pēc Senāta balsojuma izplatītajā paziņojumā norāda Obama. "Vēl ir jāstrādā, lai samazinātu deficītu, un esmu gatavs to darīt. Taču šī vakara vienošanās nodrošina to, ka, turpinot virzību uz priekšu, mēs turpināsim samazināt deficītu, apcērpot izdevumus un gūstot jaunus ienākumus no turīgākajiem amerikāņiem."

Džordža Buša jaunākā prezidentūras laikā noteikto nodokļu atlaižu termiņš oficiāli beidzās pusnaktī. Taču pirmdien panāktā vienošanās ļaus saglabāt nodokļu atvieglojumus tiem amerikāņiem, kuri pelna līdz 400 000 dolāru (212 400 latu) gadā, savukārt pāriem šis limits noteikts 450 000 dolāru (238 950 latu) apmērā.

Uz diviem mēnešiem atlikta arī paredzētā valsts izdevumu apcirpšana par 1,2 triljoniem dolāru, ko bija plānots veikt desmit gadu periodā, lai Kongress un Baltais nams varētu no jauna atsākt sarunas.

Tāpat uz gadu pagarināta bezdarbnieku pabalstu izmaksa diviem miljoniem cilvēku.

Analītiķi tikmēr skaidro - ja tiktu pieļauts, ka 1.janvārī vienlaicīgi strauji pieaugtu nodokļi un tiktu ievērojami samazināti valdības izdevumi, kā to paredzēja "fiskālā klints", nav izslēgts, ka sāktos jauna ekonomikas recesija.

Svarīgākais