Pasaules Baznīcu Padome mudina pretoties Izraēlas apmetņu paplašināšanai

Pasaules Baznīcu Padome (WCC) ceturtdien aicināja izrādīt pretestību Izraēlas lēmumam atļaut ebreju kolonistu apmetnes paplašināšanu anektētajā Austrumjeruzalemē, norādot, ka šis solis "var iznīcināt visas iespējas panākt mieru".

Ģenerālsekretārs Samuēls Kobia mudināja visas organizācijas, kas ir saistītas ar padomi, "rīkoties apņēmīgi un saskaņā, lai panāktu, ka tiek apturēts Izraēlas valdības lēmums un kolonistu apmetņu programma, ko tas reprezentē".

Paužot "dziļu vilšanos", Kobia sacīja - padome "nosoda lēmumu paplašināt nelegālo Gilo apmetni, jo mēs uzskatām, kas šis lēmums apdraud pašreizējos centienus atsākt miera sarunas".

"Ja turpināsies apmetņu izplešanās un vairošanās, tas sarunas padarīs jo sarežģītākas un var iznīcināt visas iespējas panākt mieru," brīdināja ģenerālsekretārs.

"Sirdsapziņas un ticības cilvēki visā pasaulē raugās, ka Izraēlas valdība virzīsies bezgalīgā konflikta atrisināšanas virzienā, nevis turpinās gadu desmitiem ilgo politiku, kas to virza tuvāk punktam, no kura nav atgriešanās," norādīja Kobia.

WWC apvieno 348 protestantu un pareizticīgo baznīcas, kas pārstāv 560 miljonus kristiešu 110 valstīs.

Izraēla otrdien apstiprināja ebrejiem domātu 900 jaunu mājokļu būvniecību anektētās Austrumjeruzalemes Gilo apmetnē.

Šis solis jau izraisījis palestīniešu sašutumu un pasaules sabiedrības, arī Izraēlas tuvāko sabiedroto - ASV, nosodījumu.

Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama mudinājis Izraēlu apturēt kolonistu apmetņu būvniecību okupētajās teritorijās, lai tādējādi panāktu miera sarunu atsākšanos. Savukārt palestīnieši vairākkārt uzsvēruši, ka miera sarunām neredz jēgu, ja vienlaikus turpinās nelikumīgo apmetņu būvniecība.