ANO evakuē darbiniekus no Centrālāfrikas Republikas

Nemiernieku kaujiniekiem pietuvojoties Centrālāfrikas Republikas galvaspilsētai Bangi, ANO sākusi evakuēt darbiniekus un arī ASV aicinājušas savus pilsoņus pamest šo valsti.

ANO trešdien devusi rīkojumu pamest Centrālāfrikas Republiku vairāk nekā 200 mazsvarīgāko darbinieku un pārējo darbinieku ģimenes locekļiem.

"Pagaidu pārvietošana ir piesardzības pasākums, lai samazinātu mūsu klātbūtni gadījumā, ja drošības situācija Bangi pasliktinās vēl vairāk," paziņojis ANO preses pārstāvis Mārtins Nesirki.

Piesardzības soļu spērusi arī Francija, kuras vēstniecībai uzbrukuši demonstranti, aicinot Franciju palīdzēt cīņā ar nemierniekiem, kas jau sagrābuši savā kontrolē vairākas pilsētas valsts ziemeļos.

Francija pēc uzbrukuma nolēmusi piesaistīt karavīrus savas vēstniecības aizsardzībai.

No Bangi prom devusies arī ASV vēstnieka ģimene un vēstniecības mazsvarīgākie darbinieki, informējis ASV Valsts departaments.

Pašreiz vienīgais reālais šķērslis, kas traucē nemierniekiem ieņemt Centrālāfrikas Republikas galvaspilsētu, ir Čadas pagājušajā nedēļā atsūtītie karavīri.

Nemiernieki, kas cīnās pret Centrālāfrikas Republikas prezidenta Fransuā Bozizes valdību, uzskata, ka tā nav ievērojusi laikā no 2007.gada līdz 2011.gadam noslēgtās vienošanās, kas paredz finansiālu un cita veida atbalstu ieročus nolikušajiem nemierniekiem.

Nemiernieki aicinājuši prezidentam lojālos spēkus padoties, norādot, ka viņi neuzbrūk Bangi tikai civiliedzīvotāju aizsardzības un drošības apsvērumu dēļ.

Centrālāfrikas Republikas vājā un slikti ekipētā armija nespēj efektīvi cīnīties ar nemierniekiem, un Bozizes valdība ir aicinājusi Franciju iesaistīties sarunās ar nemierniekiem.

Pašreiz Bangi lidostā ir dislocēti aptuveni 250 Francijas karavīri, kas sniedz tehnisku atbalstu Centrālāfrikas ekonomiskās kopienas vadītajai miera uzturēšanas misijai.

Svarīgākais