Lietuvā cīņā ar gripu ārstiem palīdzēs medicīnas studenti

Lietuvā gripas laikā poliklīniku ārstiem palīdzēs rezidenti, kas apņēmušies šo darbu veikt bez atlīdzības.

Kā pastāstījusi Veselības aizsardzības ministra preses sekretāre Ieva Paulauskiene, šajā sistēmā varētu iesaistīties kopumā aptuveni 1000 rezidentu un internu, bet iespējams, ka tik daudz pat nebūs vajadzīgs. Ministrija vēl gaida no poliklīnikām datus - cik liela palīdzība katrai no tām būtu vajadzīga.

"Rezidentu bāzes ir visā Lietuvā, un viņi arī dosies uz poliklīnikām visā valstī - atkarībā no tā, kur strādā. Speciāli pārcelties uz citu pilsētu nevienam nevajadzēs," viņa pastāstījusi pēc Veselības aizsardzības ministrijas, Viļņas universitātes Medicīnas fakultātes un Kauņas Medicīnas universitātes pēcdiploma studiju vadītāju tikšanās.

Apspriedē piedalījās Lietuvas Medicīnas studentu asociācijas pārstāvji, kas labprātīgi apņēmās nākt ministrijai talkā, palīdzot izplatīt nepieciešamo informāciju par gripu.

Kā atzinis veselības ministra vietnieks Artūrs Skiks, pieaugot saslimstībai ar gripu un akūtām elpceļu infekcijām, dažas poliklīnikas vairs tikko spēj tikt galā ar pacientu pieplūdumu, tas izraisījis spriedzi un neapmierinātību. Mēģinot risināt problēmu, dažas poliklīnikas jau nolēmušas pagarināt savu darba laiku.

Poliklīniku ārstiem par virsstundu darbu maksās, bet rezidenti viņiem palīdzēs brīvprātīgi un bez atlīdzības, norādījusi Paulauskiene.

Šobrīd epidēmija izsludināta jau 11 Lietuvas pašvaldībās - Viļņā, Kauņā, kā arī Alītas, Utenas, Marijampoles, Ķēdaiņu, Ignalinas, Kaišadores, Jonavas, Širvintu un Ukmerģes rajonos.

Trešdien Lietuvā tika reģistrēts pirmais cūku gripas izraisītais nāves gadījums - no bakteriālām komplikācijām miris kāds 14 gadus vecs jaunās gripas pacients, kas ārstēts Kauņas slimnīcā.

Pasaulē

Polijā nevalstiskā organizācija iesūdzējusi tiesā prezidentu Andžeju Dudu saistībā ar izteikumiem par pretrunīgus vērtējumus izsaukušo filmu "Zaļā robeža", kurā apskatīta situācija uz Polijas-Baltkrievijas robežas, kur Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko izvērsis hibrīdkara operāciju, cenšoties Eiropas Savienībā (ES) iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu.