Gēteborgā izceļas grautiņi; policija aizturējusi 27 pusaudžus

Zviedrijas ostas pilsētā Gēteborgā šodien otro dienu pēc kārtas turpinājās skolnieku un jauniešu grautiņi, kurus izraisīja kaislības un apvainojumi sociālajos tīklos, vēsta zviedru mediji.

Nekārtības sākušās pēc tam, kad fotogrāfiju sociālajā tīklā "Instagram"17. decembrī uzradās konts, kas lūdza Gēteborgas ģimnāzistus iesūtīt savu vienaudžu kompromitējošas fotogrāfijas, tostarp no "neglītenēm un palaistuvēm".  Aicinājuma autors publicējis 200 vietējo pusaudžu fotogrāfijas nosaucot tās par palaistuvēm. Dažu fotogrāfijās redzamo vecums nav pārsniedzis 13 gadus.

Klīda baumas, ka par to atbildīga kāda 17 gadus veca ģimnāziste. Jaunieši radījuši īpašu sociālā tīkla "Facebook" lapu, kurā vienojušies meklēt vainīgo un ierasties pie viņas skolas, "Plusgymnasiet". Otrdienas rītā pie skolas pulcējās niknu jauniešu pūlis,bet policija jau bija aplenkusi skolas ēku. Jaunieši sākuši apmētāt policistus ar akmeņiem un pudelēm. Izdzenājot nemiera cēlājus, policija otrdien aizturējusi 27 personas. Vienlaikus policija izmeklējot apstākļus ap kāda video klipa parādīšanos video krātuvē "YouTube", kur nofilmēta kādas meitenes piekaušana, cik saprotams, Gēteborgā.

Šodien pēcpusdienā aizturēti vēl trīs jaunieši par sabiedriskā miera un kārtības traucēšanu, slēgtas divas no pilsētas ģimnāzijām, ielās klīst jauniešu pūļi, kurus uzmana policijas vienības.

Savukārt "Goteborgs Posten" (GP),  ziņo, ka jauniešu pūļi šodien klīst pa dažādām pilsētas centra ielām un laukumiem. Agrāk pie kādas lielas tirgus zāles notikusi mētāšanās ar petardēm, policija ietērpusies aizsargtērpos un ķiverēs, gaidot, ka varētu notikt mēģinājums demolēt un ārdīties tirgus zālē, bet tas nenotika.

Blogam līdzīgā GP portāla lapā, kur ik pa laikam lakoniski apraksta jaunākos notikumus, ap plkst.17 pēc Latvijas laika teikts, ka jauniešu pūļi no Gēteborgas centra izklīduši, bet ne pirms tam, kad policija bija aizturējusi vēl 12 personas un piecus padzinusi no notikumu vietas, atsaucoties uz policijas tiesībām nodrošināt kārtību. Fotogrāfijās, kas publicētas gan GP mājaslapā, gan galvaspilsētas Stokholmas avīzes "Dagens Nyheter" mājaslapā "dn.se" redzami policijas jātnieki, kas seko jauniešu baram. "Dn.se" arī vēsta, ka provocējoši un aizskaroši "Instagram" konti parādījušies arī citās Zviedrijas pilsētās, parādījušies arī līdzīgas "Facebook" lapas, kur atsevišķi jaunieši aizskarti un pazemoti. "Dn.se" atsaucās uz kādu policijas ierēdni, kas saka - situācija ir bezprecedenta, jo policija uz nekārtību vietām nevar nosūtīt spēkus tik pat ātri, kā sociālie tīkli spēj organizēt dažādas pulcēšanās, kas var pārtapt grautiņos.

Vainīgo meiteni policija esot noslēpusi drošā vietā, taču pret viņu ierosināta lieta par apmelošanu.

Pati skolniece gan visus apvainojumus noliedzot, sakot, ka starp 200 publicētajām fotogrāfijām bijusi arī viņas.

Instagram portāla administrācija jau slēgusi skandalozo kontu, tačut līdzīgi konti jau parādījušies Facebook un citos sociālajos tīklos.

Svarīgākais