Lai vairotu britu ārlietu ministra izpratni par Latvijas vēsturi, viņam nodod grāmatu par leģionu

NATO Parlamentārās Asamblejas (NATO PA) rudens sesijas laikā Lielbritānijas pilsētā Edinburgā Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle britu ārlietu ministram Deividam Milibendam izteikusi Latvijas bažas par domstarpībām, kas pēdējā laikā radušās starp Apvienoto Karalisti un Latviju saistībā ar britu Konservatīvās partijas un apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK sadarbību Eiropas Parlamentā.

Latvijas delegācijas vārdā Paegle pasniegusi britu ārlietu ministram deputāta Visvalža Lāča grāmatu "Latviešu leģions" ar ierakstu: "Ceram, ka tā palīdzēs kliedēt aizdomu ēnu, kas pēdējās dienās skārusi Latviešu leģiona darbības vērtējumu Otrā pasaules kara laikā."

Kā ziņots, Konservatīvo partija britu priekšvēlēšanu cīņu karstumā izpelnījusies virkni uzbrukumu par tās jaunajiem sabiedrotajiem Eiropas Parlamentā. Britu politiķu uzrunās Latvijas partijai "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK piedēvēta nacistu glorificēšana, bet Polijas partijai "Likums un taisnīgums" un tās frakcijas līderim Mihalam Kamiņskim piedēvēts antisemītisms un homofobija.

Uz Milibendu aizvien pieaug spiediens atvainoties torijiem un viņu sabiedrotajiem Eiropas Parlamentā (EP) par Polijas un Latvijas politiķu nepatiesu apvainošanu antisemītismā un neonacismā.

Milibends, apsūdzot Polijas partijas "Likums un taisnīgums" EP frakcijas līderi Mihalu Kamiņski, sacīja, ka Polijas galvenais rabīns Mihals Šudrihs Kamiņski nodēvējis par "antisemītu un neonacistu".

Taču Šudrihs oktobrī paziņoja, ka viņa izteikumus leiboristi un britu prese sagrozījuši, turklāt viņš Kamiņski nodēvējis par "pārliecinošu Izraēlas draugu".

Arī Polijas partijas "Likums un taisnīgums" priekšsēdētājs Jaroslavs Kačiņskis nāca klajā ar paziņojumu, brīdinot, ka Milibends apdraud Lielbritānijas attiecības ar Poliju.

Svarīgākais