ASV Mičiganas štata gubernators nosaka aizliegumu skolās un slimnīcās ienest ieročus

ASV Mičiganas štata gubernators Riks Snaiders nobloķējis likumu, kas ļautu skolās, slimnīcās, baznīcās un stadionos ienest ieročus.

Gubernatora lēmums ir pirmās likumu izmaiņas ieroču nēsāšanas jomā, kas ASV veiktas pēc 14.decembrī pieredzētā traģiskā slaktiņa Ņūtaunā, kur kādā sākumskolā tika nošauti 20 bērni un seši pieaugušie.

Snaiders norāda, ka jau pirms Ņūtaunas slaktiņa bija izlēmis uzlikt veto šim likumam.

Kā skaidro politiķis, viņaprāt nav pareizi, ka tikai privātām institūcijām, piemēram, bankām un bāriem, šobrīd ir tiesības aizliegt ieroču nēsāšanu attiecīgajās telpās.

"Publiskajām iestādēm ir vajadzīgas nepārprotamas pilnvaras aizliegt ieroču nēsāšanu savās telpās, ja tās šādu rīcību uzskata par nepieciešamu," teikts Snaidera paziņojumā.

Vienlaikus gan gubernators parakstījis likumu, kas atvieglo pistoļu pirkšanas kārtību un ļauj visā štata teritorijā pārdot bises.

Pašlaik 48 ASV pavalstīs ir aizliegts ienest ieročus sākumskolās un vidusskolās.

LETA jau ziņoja, ka piektdien kāds 20 gadus vecs bruņots vīrietis sarīkoja slaktiņu vienā no Konektikutas pavalsts sākumskolām, nogalinot 20 bērnus un sešus pieaugušos.

Ņūtaunas slaktiņš ir viens no visasiņainākajiem uzbrukumiem mācību iestādei visā ASV vēsturē. Upuru skaita ziņā šo traģēdiju pārspēj vienīgi 2007.gada slaktiņš Virdžīnijas Politehniskajā institūtā.

Sagaidāms, ka traģēdija rosinās atsākt debates par liberālajiem ASV ieroču tirdzniecības un glabāšanas noteikumiem, tomēr Baltais nams piektdien centās klīdināt baumas, ka šis politiski eksplozīvais jautājums varētu tikt atvērts jau tuvākajā laikā.

Saskaņā ar 2009.gada datiem ASV ir 310 miljoni nemilitāro ieroču jeb viens ierocis uz katru iedzīvotāju.

Svarīgākais