Traģēdija Ņūtaunā ASV izraisījusi rekordlielu ieroču pirkšanu

© Scanpix

Pagājušajā piektdienā ASV Konektikutas pavalsts Ņūtaunas pilsētā notikusī traģēdija, kurā 20 gadus vecais Ādams Lanca vispirms nogalināja savu māti un tad devās uz skolu, kur nošāva divpadsmit meitenes un astoņus zēnus sešu līdz septiņu gadu vecumā, kā arī skolas direktori, psiholoģi, divas skolotājas un divas skolotāju palīdzes un nošāvās pats, izraisījusi pastiprinātu ieroču izpirkšanu, vēsta izdevums The Huffington Post.

Kā izdevumam stāstījis Ņūtaunas ieroču veikala īpašnieks. pēc traģēdijas par 25% pieaudzis pusautomātisko šauteņu AR-15 pieprasījums.

Savukārt Ziemeļkarolīnas ieroču veikalā nākamjā dienā pēc traģēdijas Sendijas Hukas pamatskolā izveidojies pircēju rinda. Pēc līdzīgām traģēdijām iepriekš ieroču pieprasījums bija pieaudzis par 40 - 60 %.

Šāda aina vērojama ikreiz pēc masveida slepkavībām ASV, norāda izdevums, taču vienlaikus tas saasina jautājumu par ieroču tirdzniecības ierobežojumiem.

Taču tādā valstī kā ASV, kuras iedzīvotāju rokās ir aptuveni 300 miljoni šaujamieroču un kur tiesības uz šaujamieroci ir minētas konstitūcijā, mēģinājumi ierobežot ieroču apriti sastopas ar ļoti plašu pretestību. Arī kopumā sabiedrības atbalsts striktākai ieroču likumdošanai pēdējo 20 gadu laikā ir sarucis, un publiskā viedokļa aptaujas rāda, ka pēc šādām šaušanas traģēdijām atbalsta kāpums ieroču ierobežošanai ir īslaicīgs.

Viens iemesliem, kādēļ pēc šāda veida traģēdijām pieaug ieroču pieprasījums, ir tas, ka ikviens cenšas iegādāties ieroci pirms ierobežojuma stāšanās spēkā.

To, ka iedzīvotāji izmanto jebkādu iespēju pēc iespējas lētāk iegūt savā īpašumā šaujamieroci, apliecina arī fakts, ka šī gada tā dēvētajā Melnajā piektdienā jeb Ziemassvētku iepirkšanās sezonas pirmajā dienā, Federālais izmeklēšanas birojs saņēma gandrīz 155 tūkstošus pieteikumu ieroču iegādei nepieciešamās personas pagātnes pārbaudes veikšanai. Šogad vien ASV veikts 16,8 miljoni šādu pārbaužu. 

Pēc traģēdijas Konektikutā 140 000 amerikāņu parakstījuši petīciju par ieroču tirdzniecības ierobežošanu.

Aktīvisti ar petīciju vērsušies pie ASV prezidenta Obamas ar prasību panākt, lai Kongress pieņem likumu par ieroču tirdzniecības ierobežošanu. Pēc ASV pastāvošās likumdošanas, ja petīciju parakstījuši vismaz 25000 cilvēku tā valdībai jāizskata 30 dienu laikā.

Svarīgākais