ASV juristi: Timošenko prāva nebija politiski motivēta

Neatkarīga ASV juristu komisija, kas sagatavojusi ziņojumu par Ukrainas bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko prāvu, atzinusi, ka neskatoties uz procedūras pārkāpumiem, tā neesot bijusi politiski motivēta.

Ziņojumā, kuru piektdien savā interneta vietnē publicējusi Ukrainas Tieslietu ministrija, teikts, ka Timošenko apgalvojumi par politiskajiem motīviem, kas noveduši pie viņas tiesiskās vajāšanas, esot nepamatoti.

Starptautiskais advokātu birojs "Skadden Arps Slate Meagher & Flom LLP" uzskata, ka Timošenko nav sniegusi konkrētus pierādījumus par prāvas politiskajiem motīviem un ka saskaņā ar ASV tiesību standartiem sprieduma atcelšanai neesot pamata.

"Tiesa savus secinājumus par Timošenko vainu balstīja faktiskos atzinumos, kurus pamatojošie pierādījumi atrodami prāvas protokolos," teikts atzinumā.

Vienlaikus amerikāņu juristi konstatējuši virkni procesuālu pārkāpumu.

Cita starpā viņi norāda uz atteikumu apsūdzētajai pieaicināt atsevišķus lieciniekus.

Ziņojuma autori norāda, ka Rietumvalstīs šie pārkāpumi tiktu atzīti par taisnīga procesa pārkāpumu.

Juristi arī norāda, ka sākotnējā Timošenko aizturēšana pēc apsūdzētās izteiktajiem tiesneša apvainojumiem korupcijā bijusi pamatota, taču viņas paturēšana apcietinājumā pēc prāvas noslēguma līdz sprieduma pasludināšanai uzskatāma par "nepiedienīgu".

Svarīgākais