Strādnieki kļūdas dēļ nojauc vēsturisku muižu

© Scanpix

Francijas ciematiņa Ivrakas iedzīvotāji ir šokēti – novembra beigās divu dienu laikā nojaukts viens no ciemata galvenajiem arhitektūras pieminekļiem, XVIII gadsimtā būvētā Belvjū muižiņa.

Ne mazāk pārsteigts ir tās īpašnieks, kāds krievu biznesmenis, kurš apgalvo, ka rīkojumu nojaukt muižiņu nav devis un nolīgtās celtniecības kompānijas strādnieki viņu pārpratuši.

«Tas ir kaut kas neiedomājams. Kādu rītu mēs pamodāmies un konstatējām, ka muižiņas, ar kuru lepojušās paaudžu paaudzes, vairs nav. Tā vietā bija palikusi tikai drupu kaudze, ko līdzināja buldozers,» šķendējies ciematiņa mērs Klots Kartī. Viņš stāstījis, ka daudzi Ivrakas iedzīvotāju pauduši sašutumu par šādu vandalismu, un atgādinājis, ka muižiņas īpašniekam, biznesmenis Dmitrijam Stroskinam nav dota atļauja veikt tik vērienīgus celtniecības darbus.

Tiesa, arī pats Stroskins esot pārsteigts. Viņš stāstījis, ka nolīdzis strādniekus, kuru uzdevums bijis nojaukt nelielu saimniecības ēku, kas atradās īpašuma teritorijā, bet pašu 13 000 kvadrātmetru plašo muižiņu sagatavot restaurācijai. «Man nav ne jausmas, kāpēc viņi mani pārpratuši,» sacījis uzņēmējs. Viņš solījis, ka ieguldīšot 1,5 miljonus dolāru, lai no jauna uzbūvētu Belvjū muižiņu. Tomēr ciematiņa mērs sacījis, ka jauniem būvdarbiem būs nepieciešama jauna celtniecības atļauja, bet pēc visa notikušā ciematnieki Stroskinam īpaši neuzticas.