Briti nevēlas vakcinēties pret gripu

Lielākā daļa britu neizmanto iespēju vakcinēties pret jaunās gripas vīrusu AH1N1 – piemēram, no grūtniecēm, kurām valdības veselības aizsardzības departaments ieteicis vakcinēties, tikai 5% sieviešu šo iespēju izmantojušas.

Tas izskaidrojams gan ar bailēm no dažādām blaknēm, gan faktu, ka saslimstība ar gripu pagaidām vēl nav izvērtusies par plašu pandēmiju, turklāt lielai daļai inficēto šī slimība norit ļoti mērenā formā.

Lielbritānijas medicīnas tēmām veltītā žurnāla Pulse aptaujā, kurā jautājumi uzdoti 107 ģimenes ārstiem visā Lielbritānijā, noskaidrojies, ka tikai 46% no iedzīvotājiem, kuriem ieteikts vakcinēties pret jauno gripu, to patiešām darot. "Ne tikai daudzi pacienti, bet arī liels skaits ārstu nav pārliecināti, ka vakcinēšanās patiešām ir droša un nepieciešama," sarunā ar Reuters norādījis Pulse redaktors Ričards Houejs. Jāatgādina, ka Lielbritānijā vakcinācijas programma tika uzsākta

21. oktobrī un tās laikā bija paredzēts vakcinēt mediķus, kuri strādā ar cilvēkiem, ļaudis ar novājinātu imūnsistēmu un hroniskām slimībām, grūtnieces un citas riska grupas. "No grūtniecēm, kurām esam piedāvājuši vakcināciju, piekritusi labi ja viena no divdesmit," norādījis Notingemas ārsts Kriss Udenze, piebilstot, ka topošās māmiņas raizējas par to, kādu iespaidu vakcīna, kuru daudzi uzskata par tapušu lielā steigā, atstās uz mazuļiem.

Nevēlēšanos vakcinēties, kas novērojama ne vien Lielbritānijā, bet arī citās Eiropas valstīs, pastiprina arī no dažādām pasaules malām pienākošas ziņas par vakcinēto cilvēku bojāeju. Lai gan mediķi uzsver, ka katrs šāds gadījums izskatāms atsevišķi, ticību vakcinācijai tas nepalielina. Turklāt pēdējās aplēses liecina, ka gripas pandēmija nemaz nav tik bīstama, kā tika domāts sākumā. Jūnijā, kad paziņoja par pandēmijas sākumu, tika lēsts, ka Lielbritānijā tā varētu prasīt vairāk nekā 65 000 cilvēku dzīvības. Pēc pāris mēnešiem šis skaitlis tika samazināts uz pusi, bet šonedēļ mediķi jau prognozēja, ka letālo gadījumu skaits Lielbritānijā nepārsniegs 1000 (vairāk nekā 100 ar jauno gripu inficētie jau ir miruši, taču lielākajā daļā šo gadījumu nāve bijusi saistīta ar kādu hronisku slimību aktivizēšanos). Salīdzinājumam – parastā sezonas gripa ik gadu prasa 4000 līdz 8000 britu dzīvības.

Pasaulē

Polijā nevalstiskā organizācija iesūdzējusi tiesā prezidentu Andžeju Dudu saistībā ar izteikumiem par pretrunīgus vērtējumus izsaukušo filmu "Zaļā robeža", kurā apskatīta situācija uz Polijas-Baltkrievijas robežas, kur Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko izvērsis hibrīdkara operāciju, cenšoties Eiropas Savienībā (ES) iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu.