Karzai pieļauj imunitātes piešķiršanu ASV spēkiem pēc 2014.gada

Afganistāna varētu apsvērt iespēju ar nosacījumiem piešķirt amerikāņu karavīriem imunitāti pret tiesisko vajāšanu pēc NATO kaujas spēku izvešanas 2014.gadā, sestdien paziņoja Afganistānas prezidents Hamids Karzai.

Novembrī Kabulā sākās sarunas par ASV spēku statusu Afganistānā pēc 2014.gada, taču pirmajā kārtā jautājums par imunitāti nav apspriests.

Kā pavēstīja Karzai, viņa valdība ir gatava piešķirt imunitāti ASV spēkiem, ja tie ciena Afganistānas suverenitāti, likumus un cilvēku dzīvības, kā arī palīdz ekipēt afgāņu drošības spēkus.

"Tiklīdz ASV būs izpildījusi šos nosacījumus, Afganistāna ir gatava apsvērt imunitāti viņiem un es kā Afganistānas prezidents vēlos vērsties pie afgāņu tautas un piedāvāt viņiem šo jautājumu un debatēt par to," žurnālistiem Kabulā paziņoja Karzai. "Pirms es to daru man ir jānodrošina, ka ASV ciena Afganistānas suverenitāti, netur cietumniekus Afganistānā, pārkāpjot vienošanos ar mums, neielaužas afgāņu mājās."

Viņš piebilda, ka Afganistānas pusei arī būtu jānodod kontrole pār tās gaisa telpu, kuru pašlaik kontrolē NATO.

Jautājums sarunās par amerikāņu karavīru imunitāti pret tiesisko vajāšanu Afganistānā ir ļoti svarīgs. Savulaik ASV izveda savus spēkus no Irākas, nepanākot šādas garantijas no Bagdādes. Karzai iepriekš brīdinājis, ka līdzīgas problēmas iespējamas viņa valstī.

Situāciju saasinājis šā gada martā notikušais slaktiņš, kurā divos ciematos tika nogalināti 16 afgāņu civiliedzīvotāji, tostarp sievietes un bērni. Šajā noziegumā apsūdzēts amerikāņu karavīrs Roberts Beilss, kas aizvests no Afganistānas un saukts ASV tiesas priekšā.

Iecerētais Kabulas un Vašingtonas drošības pakts reglamentēs ASV spēku statusu Afganistānā pēc 2014.gada, ASV drošības mandātu un ASV valdības sadarbību ar Afganistānu.

No vairāk nekā 100 000 Afganistānā izvietotajiem NATO karavīriem aptuveni 68 000 ir amerikāņi. Paredzams, ka zināmu daļu sava kontingenta ASV tur gatavojas atstāt, lai apmācītu, konsultētu un atbalstītu Afganistānas armiju cīņā pret talibiem.

ASV militārpersonas izteikušās, ka Afganistānā varētu palikt aptuveni 15 000 karavīru, bet šis skaitlis nav oficiāli apstiprināts.

Svarīgākais