Zviedrijā apsargā salmu āzi

© Scanpix

Zviedrijas pilsētā Jēvlē uzstādītajam tradicionālajam Ziemassvētku simbolam salmu āzim pielikta apsardze, vēsta The Local.

13 metrus augsto no salmiem izgatavoto āža statuju, kas tikai pirms divām dienām atklāta Jēvlē jāsargā, jo to pastāvīgi apdraud dedzinātāji vai vandāļi.

 Jēvles municipalitātes pārstāvis stāsta, ka jau sestdienas vakarā vairāki ļaundari aplējuši āža priekšējo daļu ar petroleju un mēģinājuši aizdedzināt. Par laimi tas viņiem nav izdevies, jo salmu statuja nesen kā tikusi piesūcināta ar pretaizdegšanās šķidrumiem, bet galvenokārt uzdevumu augstumos esot algotie privātās apsardzes kompānijas darbinieki. Viņi pamanījuši nelūgtos viesus ap salmu āzi uzstādītajās videokamerās un tos padzinuši.

Ziemassvētku simbols - āzis ik gadu kļūst par dedzinātāju upuri, no 1980. gada.Ik gadu tiek liktas derības uz to, vai āzis pārdzīvos Ziemassvētkus, vai arī uz to, pēc cik ilga laika tas tiks nodedzināts.

Jēvles salmu āža liktenim seko līdzi cilvēki no visas pasaules — internetā figūru var aplūkot ar vebkamera palīdzību, kā arī sekot līdzi āža bloga un tvitera vēstījumiem.

http://www.merjuligavle.se/Bocken/Bockenkamera/

Paģājušajā gadā salmu āzis tika aizdedzināts 2. decembrī agri no rīta, paŗi no āža palika vien metāla konstrukcija. Šis kļuva par 29, kopš 1966. gada, dedzinātāju upuri. 

Gadi, kad iespaidīgajai statujai izdevies sagaidīt Ziemassvētkus, ir saskaitāmi uz vienas rokas pirkstiem.

2010. gadā āzis veiksmīgi sagaidīja Ziemassvētkus, kaut arī to mēģināja nozagt ar helikoptera palīdzību. 2009.gadā tas tika nodedzināts 23.decembra naktī, bet 2008.gadā statuja pārdzīvoja Ziemassvētkus, taču tika nodedzināta 27.decembrī.

Salmu āzis zviedru un norvēģu foklorā ir veiksmes simbols, kā stāsta leģenda salmu āzis pavada Ziemassvētku rūķi palīdzot tam nogādāt dāvanas.

Svarīgākais