Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaules gala tuvošanās izraisa paniku Krievijā

Bugaraka kalns © Scanpix

Visā pasaulē izplatījušās baumas, ka pasaules gals pienāks 2012.gada 21.decembrī, jo tad beidzas senās maiju tautas kalendārs. Krievijā šīs baumas tiek uztvertas ļoti nopietni.

Netālu no Ķīnas robežas sieviešu cietumā ieslodzītās pārņēmusi tik spēcīga masu psihoze, ka nācies izsaukt mācītāju, lai viņas nomierinātu. Kādā mazpilsētā uz austrumiem no Maskavas iedzīvotāji panikā veikalos izpirkuši visus sērkociņus, petroleju, cukuru un sveces. Bet valsts dienvidos esošajā Čeļabinskā no ledus tiek veidota milzīga maiju stila arka, ziņo portāls BNN.lv.

Krievijas Valsts Domes deputāts Leonīds Oguls norāda, ka «nevar bezgalīgi runāt par pasaules galu. Cilvēkiem ir atšķirīga nervu sistēma, un katrs uz šāda veida informāciju reaģē citādi».

Pagājušajā nedēļā Krievijas valdība nolēma pielikt punktu šīm baumām. Ārkārtas situāciju ministrs izplatīja paziņojumu, ka viņam esot «piekļuve metodēm, ar kurām tiek novērots, kas notiek uz planētas Zeme» un ka viņš ar pilnu pārliecību varot apgalvot, ka decembrī pasaules gals nepienāks. Viņš gan piebildis, ka Krievijā joprojām pastāv «sniega vētru, ledus vētru, viesuļvētru, plūdu, transporta un pārtikas piegādes problēmu, kā arī siltuma, ūdens un elektroapgādes pārtraukumu» iespējamība.

Turklāt amatpersonas nosūtījušas vēstuli Krievijas trim lielākajām telekompānijām ar lūgumu pārtraukt tracināt cilvēkus ar tematiskiem raidījumiem un ziņām par iespējamo pasaules galu.

Krievija nav vienīgā valsts, kuras iedzīvotājus satraucis iespējamais pasaules gals.

Milzīgā cilvēku pieplūduma dēļ Francijas amatpersonas nolēmušas ierobežot piekļuvi Bugaraka kalnam, ko daudzi uzskata par svētu vietu, kas dažus izredzētos pasargās no pasaules gala.

Ukrainas Pareizticīgo baznīcas patriarhs nesen apstiprinājis, ka pasaules gals tiešām būs, taču to izraisīs morāles vērtību nonivelēšanās, nevis planētu nostāšanās ierindā vai Maiju kalendāra beigas.

Tikmēr Meksikā, Jukatanas štatā, 21.decembrī tiek plānotas lielas svinības, kuru mērķis būs pārējai pasaulei parādīt, ka dzīve turpinās.