Klintone uzsāk vizīti Eiropā

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pirmdien uzsāk piecu dienu vizīti Eiropā, kuras laikā augstā viešņa apmeklēs Prāgu, Briseli, Dublinu un Belfāstu.

Klintones vizītes pirmais pieturas punkts ir Prāga, kur ASV valsts sekretāre pirmdien tiksies ar Čehijas premjerministru Petru Nečasu un ārlietu ministru Karelu Švarcenbergu.

Klintones vizīte Čehijā ilgs nepilnas 12 stundas, un to laikā augstā amatpersona cer pārliecināt Čehijas vadību atbalstīt ASV enerģētikas uzņēmuma "Westinghouse" piedāvājumu konkursā par Temelinas kodolspēkstacijas nākamās kārtas būvniecību.

"Čehija, tāpat kā daudzas tās kaimiņvalstis, ir lielā mērā atkarīga no viena piegādātāja, un pievēršanās Savienotajām Valstīm, lai attīstītu civilo kodolenerģiju, būtu iespēja enerģijas piegāžu dažādošanai," žurnālistiem skaidroja Valsts departamenta pārstāvis.

Sagaidāms, ka šomēnes sāksies pārrunas ar konkursā atlikušajiem diviem uzņēmumiem - "Westinghouse" un Krievijas kompāniju "Atomstrojexport".

Pēc ASV amatpersonu teiktā - ja konkursā uzvarēs Savienoto Valstu uzņēmums, ASV tiks radīti 9000 darbavietu, kā arī pie jaunām darbavietām tiks arī Čehija.

Pēc viesošanās Čehijā Klintone tālāk dosies uz Briseli, kur tiksies ar Pakistānas ārlietu ministri Hinu Rabani Hāru.

Augstā viešņa pavadīs divas dienas Briselē, kur notiks ikgadējā NATO ārlietu ministru sanāksme, bet pēcāk dosies uz Dublinu, lai piedalītos Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sēdē.

Piektdien Klintone uz neilgu brīdi viesosies Belfāstā.

Svarīgākais