Somi realizē savdabīgu līdzekļu taupīšanas projektu

Somijas galvaspilsētas Helsinku iedzīvotāji nākuši klajā ar savdabīgu līdzekļu taupīšanas projektu - eksperimentu, vēsta ārzemju mediji.

Veikts pētījums, kura rezultāti pierāda, ka Somijas iedzīvotāji ik gadu izmet neizlietotus no 120 -160 miljoniem kilogramu pārtikas, Somijas atkritumu konteineros gada laikā tiek izmests ap 400 miljoniem kilogramu pārtikas atkritumu, bet ja to salīdzina ar  oglekļa dioksīda emisijām, tad tas ir tik pat cik gadā "saražo" 100000 automobiļu. Tā ir nopietna vides problēma.

Pilsētas iedzīvotāji visvairāk izmet pārtikas atkritumu, viens iedzīvotājs apmēram 20-30 kilogramu , tāpēc radusies ideja pēc iespējas samazināt šo kaitīgo tendenci.

Tāpēc arī  Helsinku iedzīvotāji nākuši klajā ar savdabīgu līdzekļu taupīšanas projektu - eksperimentu, kam dots nosaukums "Var ēst". Roihuvouri dzīvokļu kooperatīvs savas mājas noliktavā izvietojis  ēdiena sadales punktu, kurā ikviens no 200 iedzīvotājiem var atnest svaigus dārzeņus, augļus un citus produktus vai arī tajā pat dienā gatavotu ēdienu. Speciāli izveidotā blogā  tiks izvietota informācija par noliktavā esošajiem ēdieniem un produktiem un ikviens no kooperatīva iedzīvotājiem var ierasties tam pakaļ.

Projekta, kuru finansē Somijas Vides aizsardzības ministrija, mērķis ir noskaidrot vai izdosies samazināt pārtikas atkritumu daudzumu un atrisināt ar to saistīto vides probklēmu. Paredzēts, ka projekts- eksperiments ilgs līdz 2013. gada februārim.