Japānā sabrūk tunelis

© Scanpix/AFP

Japānas austrumdaļā jamanasi prefektūrā 2. decembrī plkst. 8.00 pēc vietējā laika(2.00 pēc Latvijas laika) sabrucis tunelis uz autoceļa, iesprostojot vairākas automašīnas,ziņo aģentūrs France- Presse.

Kā ziņo vietējā policija, no bloķētā tuneļa izdevies izglābt trīs sievietes, kuras nogādātas tuvējā slimnīcā. Pēc nogruvuma tunelī sācies ugunsgrēks temperatūra esot tik augsta, ka nav iespējams sākt kvalitatīvus dzēšanas darbus.

Sākotnēji tika vēstīts, ka pēc tuneļa sabrukšanas iesprostoti ir septiņi cilvēki, tomēr oficiāla informācija par iesprostoto skaitu nav. 

Policija vienā no automašīnām atradusi pārogļojušās cilvēku mirstīgās atliekas. Policijai izdevies pa rāciju uztvert kādas tunelī iesprūdušās smagās automašīnas šofera lūgumus pēc palīdzības, viņa atrašānās virzienā nosūtīta glābēju brigāde.

Kāda sieviete , kurai laimīgi izdevies izglābties no sabrukušā tuneļa stāsta, ka ceļojusi autobusā kopā ar pieciem draugiem, kas ar viņeim noticis pēc nobrukuma viņa nezina. 

Iegruvums 4,7 kilometrus garajā tunelī uz autoceļa, kas savieno Tokiju un Nagojas pilsētu, notika apmēram 80 kilometru attālumā no galvaspilsētas. Iebrukuma vieta tunelī atrodas apmēram divu kilometru dziļumā, kur 20 centimetrus biezi cementa paneļi iebrukuši apmēram 50 līdz 60 metru garumā.

Lielākā nelaime notikušajā  ir tas, ka pastāvot jauna iegruvuma riskam, nācies pārtraukt glābšanas operāciju.

 Pagaidām nav zināms iebrukuma iemesls. Pirms tā nav saņemts brīdinājums par seismisko aktivitāti apkaimē vai zemestrīces draudiem. Eksperti pieļauj, ka pēc pērn martā notikušās zemestrīces ar stiprumu 9,0 magnitūtas pēc Rihtera skalas tunelī bija radušās plaisas, kas ar laiku kļuva lielākas līdz tas iebruka.

Japānā ir plašs labi uzturētu autoceļu tīkls, kas vijas pa kalnaino zemi. Japānas autoceļu sistēmu veido arī tūkstošiem tuneļu, kas parasti ir pārsimts metru gari.