Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Viesuļvētrā "Sendija" trim ASV štatiem nodarīti 80 miljardu dolāru lieli zaudējumi

© Scanpix/AP

Trim ASV štatiem, kas postošajā viesuļvētrā "Sendija" cieta vissmagāk, stihijā nodarīto zaudējumu apmērs sasniedzis 80 miljardus ASV dolāru (43,44 miljardus latu).

Kā ceturtdien pavēstīja Ņūdžersijas gubernators Kriss Kristijs, viņa pārstāvētajā pavalstī stihijas nodarīto zaudējumu apmērs ir 36,9 miljardi dolāru.

Savukārt Konektikutas gubernators Danels Malojs ceturtdien norādīja, ka grasās lūgt 3,2 miljardus dolāru no federālo fondu līdzekļiem, lai atjaunotu orkānā un citās nesenās dabas stihijās izpostīto infrastruktūru.

Tikmēr Ņujorkas pavalsts gubernators Endrū Kuomo atklāja, ka saskaņā ar jaunākajiem aprēķiniem Ņujorkas štatam stihijā nodarīto zaudējumu apmērs ir 41,9 miljardi dolāru.

Kuomo, tāpat kā viņa Ņūdžersijas kolēģis, viesuļvētru "Sendija" pielīdzināja 2005.gada postošajam orkānam "Katrīna".

Pēc Kristija teiktā, viesuļvētrā "Sendija" Ņūdžersijā nopostīti vai pilnībā izpostīti vairāk nekā 30 000 uzņēmumu un mājokļu, bet miljoniem mājsaimniecību bija traucēta elektroenerģijas piegāde.

23 000 štata iedzīvotāji jau lūguši federālo palīdzību.

Ņujorkas štatā stihijā izpostīti vai pilnībā nopostīti vairāk nekā 305 000 mājokļu, kā arī 265 000 uzņēmumu.

Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs trešdien ieradās ASV galvaspilsētā, lai lūgtu miljardiem dolāru lielu federālo palīdzību pilsētas un štata atjaunošanai.

"Kongresam būtu jāpiešķir mums vajadzīgā palīdzība, ņemot vērā Ņujorkas nozīmīgo ieguldījumu visas valsts veselībā," sacīja Blūmbergs. "Mēs veidojam tikai 2,6% no kopējā iedzīvotāju skaita, taču mēs nodrošinām 4,3% no Amerikas kopējā iekšzemes kopprodukta."

Jau vēstīts, ka viesuļvētra "Sendija" ASV piekrasti sasniedza 29.oktobrī, faktiski paralizējot visu Austrumkrastu, appludinot Manhetenu un lielāko daļu Ņūdžersijas piekrastes un atstājot bez elektroapgādes miljoniem cilvēku vairākos štatos.

Postošā dabas stihija ASV laupīja dzīvību vairāk nekā 110 cilvēkiem. Ņujorkā vien vētras postījumos dzīvību zaudēja 43 cilvēki.