Ziemeļkoreja jau nākamnedēļ varētu veikt tāla darbības rādiusa raķetes izmēģinājumu

Satelīta attēlu analīze liecina, ka Ziemeļkoreja tuvākajā laikā, iespējams, jau nākamajā nedēļā var izmēģināt tāla darbības rādiusa raķeti, piektdien paziņojis Džona Hopkinsa universitātes ASV-Korejas institūts.

Uzņēmuma "DigitalGlobe" jaunie satelīta attēli liecina, ka satelītu palaišanas stacijā Phjonanpukto provincē notiek aktīvi sagatavošanās darbi raķetes palaišanai, secinājuši pētnieki.

"Ja Phenjana sekos iepriekšējai praksei (..), tā var būt gatava izšaut raķeti jau decembra pirmās nedēļas beigās," institūta tīmekļa vietnē norādījis analītiķis Niks Hansens.

Satelīta attēlos fiksētas autopiekabes, kas izmantotas raķetes "Unha-3" pirmo divu posmu transportēšanai.

"Šī ir skaidra liecība, ka raķetes posmi tiek pārbaudīti pirms novietošanas uz [raķešu starta] platformas pirms palaišanas," atzīmējis Hansens.

Attēlos redzamas arī tukšas degvielas cisternas, kas liek domāt, ka notiek gatavošanās raķetes uzpildīšanai ar degvielu.

Ziemeļkoreja pārsteidza pasauli 1998.gadā, izšaujot raķeti pāri Japānas teritorijai Klusajā okeānā. Tomēr pēdējie raķešu izmēģinājumi bijuši mazāk sekmīgi, tostarp ar neveiksmi beidzās arī 13.aprīļa mēģinājums palaist kosmosā tāla darbības rādiusa raķeti "Unha-3".

Ziemeļkoreja apgalvoja, ka vēlas palaist Zemes orbītā mākslīgo pavadoni, uzsverot, ka tas tikšot darīts miermīlīgos nolūkos. Taču ASV un to sabiedrotie uzskatīja, ka Ziemeļkorejas patiesais mērķis ir slēpts ballistiskās raķetes izmēģinājums, apejot ANO rezolūcijas, kuru mērķis ir apturēt Phenjanas kodolprogrammu.

Ceturtdien ANO Drošības padome brīdināja Ziemeļkoreju nemēģināt īstenot vēl vienas raķetes palaišanu.