Britu likumdevēji mudina nepieņemt jaunas normas preses uzraudzīšanai

Lielbritānijas likumdevēji atklātā vēstulē premjerministram Deividam Kemeronam mudina nepieņemt jaunas normas laikrakstu darbības uzraudzīšanai, brīdinot, ka tādējādi tiktu apdraudēta preses brīvība.

86 likumdevēju parakstītajā vēstulē, kas trešdien publicēta laikrakstos "Daily Telegraph" un "Guardian", Lielbritānijas valdības vadītājs tiek aicināts neieviest obligātu preses darbības uzraudzību pat, ja šāds ieteikums būs iekļauts tiesneša Braiena Levesona izmeklēšanas ziņojumā.

Taču, kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, 60% britu atbalsta Levesona ieteikumu ieviešanu pat, ja tas nozīmē, ka nepieciešami jauni likumi šajā jomā.

Ar nepacietību gaidītais Levesona ziņojums tiks publiskots ceturtdien.

Šo izmeklēšanas komisiju Kemerons izveidoja pērn, reaģējot uz ziņām, ka Rūpertam Mērdokam piederošais nu jau slēgtais tabloīds "News of the World" bija nolīdzis izmeklētāju, lai tas uzlauztu kādas nogalinātas meitenes telefona balss pastu. Vēlāk kļuva zināms, ka uzlauzti arī Irākas un Afganistānas karos kritušo britu karavīru tuvinieku telefoni.

Turpinoties skandāla izmeklēšanai, vairākiem Mērdoka laikrakstu žurnālistiem un redaktoriem izvirzītas apsūdzības.

Levesona vadītajā izmeklēšanā izvērtētas britu tabloīdu pielietotās darba metodes, kā arī preses kultūra un ētika.

Levesona ziņojums varētu izraisīt būtiskas izmaiņas mediju darbībā Lielbritānijā.

Levesonam tika uzdots nākt klajā ar ierosinājumiem, kā uzlabot preses uzraudzību, vienlaikus saglabājot neatkarību un sekmējot augstāku profesionālo un ētisko normu ievērošanu.

Sagaidāms, ka Levesona vadītā komisija rosinās izveidot mediju uzraudzības sistēmu, ko vadītu neatkarīga institūcija.

Pašlaik Lielbritānijas prese nodrošina pašuzraudzību, un likumdevēji mudina pastiprināt pašreizējo sistēmu.

Lai gan Kemeronam nav pienākums ieviest Levesona ieteikumus, tomēr, tā kā šāda izmeklēšanas komisija tika izveidota, premjers, visticamāk, nonāks kritiķu krustugunīs, ja nerīkosies šajā jautājumā.

Vienlaikus gan laikrakstu redaktori brīdinājuši, ka valsts uzraudzība ierobežotu preses brīvību.

Svarīgākais