Eiropas lauksaimnieki Briselē protestē pret zemajām iepirkuma cenām

© Scanpix/AFP

Briselē jau otro dienu turpinās Eiropas piensaimnieku protests pret zemajām piena iepirkuma cenām, vēsta aģentūra Reuters.

Pirmdien zemnieki Briselē iebraukuši ar aptuveni 800 traktoriem, lai pievērstu Eiropas Savienības (ES) amatpersonu uzmanību krīzei piensaimniecības nozarē. Akcijā "Uz Briseli ar tūkstoti traktoru" piedalās zemnieki no Beļģijas, Francijas, Nīderlandes, Vācijas un Austrijas. Protestētāji lielu daļu piena izlēja, gan uz Eiropas Parlamenta ēku, gan policiju un garāmgājējiem, daži fermeri aizdedzināja siena ķīpas un auto riepas.

Fermeri norāda, ka produkcijas vērtība ir lielāka par to, ko viņi saņem to pārdodot. Beļģijā iepirkuma cena par piena litru ir  26 centi (18 santīmi), taču tā saražošana maksā vismaz 40 centus (28 santīmi), daudzi lauksaimnieki atrodas uz izputēšanas robežas.

Piena ražotāji Eiropā cieš zaudējumus lopbarības un energoresursu cenu pieauguma dēļ. Nozares pārstāvji uzskata, ka cenu regulēšana Eiropas līmenī jāveic nevis no kopējā produkcijas apjoma, bet no gala cenas patērētājam.

Protestētāji, kuru skaits sasniedz ap 2000, norāda, ka ir pret kvotu sistēmu un vēlas jaunus noteikumus un godīgas piena cenas.

Šonedēļ Eiropas politiķi tiekas, lai lemtu par Tirgus kopīgās organizācijas reformām, kas nosaka kvotas un cenas lauksaimniecības tirgus regulēšanai.

Divu dienu protesta akcijai pievienojās arī Eiropas Parlamenta deputāti un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvji no Latvijas.

Svarīgākais