Viesuļvētra "Sendija" Ņujorkas štatā nodarījusi postījumus 42 miljardu dolāru apjomā

Viesuļvētra "Sendija" Ņujorkas štatā nodarījusi postījumus 42 miljardu dolāru (23 miljardu latu) apjomā, pārsniedzot postījumu apmēru, ko 2005.gadā nodarīja viesuļvētra "Katrīna", pirmdien pavēstīja štata gubernators Endrū Kuomo, vienlaikus lūdzot Vašingtonu štatam piešķirt ārkārtas federālo finansējumu.

Gubernators preses konferencē norādīja, ka dažos aspektos "Sendijas" posts bijis pat lielāks nekā "Katrīnas" nodarītie zaudējumi.

Kaut arī bojāgājušo skaits viesuļvētrā "Katrīna" bija krietni lielāks nekā viesuļvētrā "Sendija", zaudējumi īpašumiem un uzņēmumiem šoreiz bijuši smagāki, sacīja Kuomo.

Rēķins par zaudējumiem Ņujorkas un Ņūdžersijas štatos ir "62, 61 miljards dolāru", norādīja gubernators, piebilstot - sagaidāms, ka šī summa varētu vēl pieaugt, ņemot vērā, ka būs nepieciešami papildu izdevumi, lai aizsargātos pret jaunām vētrām.

Ņujorkas štatā vien atjaunošanas izmaksām ir nepieciešami 32,8 miljardi dolāru, bet 9,1 miljards - jaunu dabas stihiju iespējamo postījumu novēršanas projektiem.

Rēķina apmaksa Ņujorkas budžetu "padarītu nespējīgu", sacīja Kuomo, mudinot Vašingtonu piešķirt pavalstij federālo finansējumu.

Tiesa gan, tas būs izaicinājums arī Vašingtonai, kur Kongresa līderi iestiguši sarunās ar prezidentu Baraku Obamu par iespējamo budžeta samazināšanu un nodokļu palielināšanu, lai izvairītos no tā dēvētajām "fiskālajām klintīm".

Svarīgākais