Valsts svētki šogad Ukrainā tiek atzīmēti Harkovā

Latvijas Republikas 91.gadskārtu LR vēstniecība Ukrainā šogad atzīmē šīs valsts otrajā lielākajā pilsētā Harkovā.

Svētku pasākumi tiek apvienoti ar vēstnieka Ata Sjanīta darba vizīti, kuras ietvaros vēstniekam ir plānotas tikšanās ar biznesa pārstāvjiem, kā arī Harkovas pilsētas galvu Mihailu Dobkinu, Apgabala gubernatoru Arsenu Avakovu. Ar abām amatpersonām tiks apspriesta iespējamā goda konsulāta atvēršana Harkovā, kā arī ekonomiskās sadarbības iespējas ar reģionu, kurš ir viens no industriāli spēcīgākajiem Ukrainā.

Pagājušā gadsimta pirmajā pusē vēsturisku apstākļu iespaidā Harkovā ir dzīvojuši daudz latviešu. Vienam no tiem – izcilajam latviešu valodniekam Jānim Endzelīnam valsts svētku pasākumu ietvaros 18.novembrī tiek atklāta piemiņas plāksne. Plāksne tiek stiprināta pie vienas no senākajām Harkovas ēkām, kurā pirms diviem gadsimtiem savu darbību uzsāka Harkovas V.N.Karazina vārdā nosauktā universitāte. Ilgus 11 gadus - no 1909. līdz 1920. gadam Jānis Endzelīns ir bijis profesors šajā mācību iestādē un, kā pats akadēmiķis atzinis, – tas bijis ražīgākais laiks viņa dzīvē.

Vēstniecība izsaka pateicību visiem, kas devuši savu ieguldījumu piemiņas plāksnes tapšanā - LU Akadēmiskās bibliotēkas direktorei Ventai Kocerei, tēlniekam Jānim Strupulim, Baltijas Starptautiskās akadēmijas senāta priekšsēdētājam Staņislavam Bukam, Latvijas Universitātei, Latvijas Republikas Zinātņu Akadēmijai.

Pateicamies Latvijas bankām – A/S "Baltic International Bank", A/S "Komercbanka Baltikums", A/S "Norvik Banka" par sniegto finansiālo atbalstu, kā arī Harkovas firmas "Avantaž" prezidentam un īpašniekam Anatolijam Deņisenko par organizatorisko atbalstu.