Ar hēlija baloniem šķērsos Atlantijas okeānu

© Scanpix

Amerikāņu piedzīvojumu meklētājs Džonatans Traps paziņojis par nodomu šķērsot Atlantijas okeānu ar 365 prāvu hēliju balonu palīdzību. Ceļotājs nolēmis uzturēties īpaši uzbūvētā gondolā, kas avārijas gadījumā pildīs glābšanas laivas funkcijas, un jau sācis vākt līdzekļus savam ceļojumam.

38 gadus vecais Traps, kurš 2010. gadā, izmantojot hēlija balonus, pārlidoja Lamanša jūras šaurumam, paziņojis, ka ceļojumu plāno uzsākt Menas štatā ASV, bet piezemēties Francijas galvaspilsētā. «Es jau, protams, varu daudz ko plānot, taču viss būs atkarīgs no laika apstākļiem. Tikpat labi vējš mani var aiznest nevis uz Parīzi, bet Norvēģiju vai Ziemeļāfriku,» sarunā ar «Daily Mail» atzinis piedzīvojumu meklētājs.

Lidojumu Traps plāno veikt 5400 līdz 7600 metru augstumā, kas ir ievērojami augstāk, nekā viņš lidojis līdz šim. Tas nozīmē, ka ceļojumā nāksies ņemt līdzi skābekļa masku un gondolai ierīkot jumta pārsegu, lai nenosaltu aukstajā vējā. Trapa ceļojumam līdzi sekos kādā meteoroloģisko novērojumu stacija Vaiomingas štatā.

Ceļotājs pavēstījis, ka Atlantijas okeāna šķērsošana ir bijis viņa mūžīgais sapnis un visi iepriekšējie ceļojumi, ieskaitot Lamanša šķērsošanu un lidojumu pāri Alpiem, bijis zināms sagatavošanās posms šim piedzīvojumam. Ceļojuma organizēšanā viņš jau ieguldījis 170 000 dolāru, bet tagad sācis vākt papildu līdzekļus – Trapam ir nepieciešami vēl 300 000 dolāru, lai iegādātos hēliju un speciālus balonus, kuriem nekaitē ultravioletais starojums.

Svarīgākais