Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Āzijas valstis pieņēmušas cilvēktiesību deklarāciju

Dienvidaustrumu Āzijas valstu asociācijas (ASEAN) līderi 17. novembrī Kambodžas galvaspilsētā Pnompeņā notikušajā samitā parakstījuši cilvēktiesību deklarāciju, vēsta Associated Press.

Starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas un deklarācijas kritiķi lūguši jaunpieņemto deklarāciju vēl neizsludināt.

Deklarācija, norāda Reuters, sākas ar vārdiem "Visi cilvēki piedzimst brīvi un vienlīdzīgi  cieņā un tiesībās." Dokumentā teikts, ka visiem pilsoņiem ir tiesības uz vienlīdzīgu likuma aizsardzību un ka neaizsargātajām grupām (sievietes, minoritātes, cilvēki ar invaliditāti un migrantiem) ir "neatņemamas" tiesības un brīvības.

Deklarācijā  arī norādīts, ka "pilsoņu tiesības  saistītas ar  viņu pienākumiem"un cilvēktiesības jāuztver, " reģionālā un nacionālā kontekstā."

Deklarācijas teksts ASEAN valstīs tika apspriests jau piecus gadus.

Kā ziņo Agence France-Presse cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka deklarācijā ir daudz nepilnību, kuras neļaus pilnībā ievērot cilvēktiesības.

Deklarācijua parakstīta pirms gaidāmās ASV prezidenta Barakas Obamas vizītes Kambodžā un Mjanmā, kur iespējams viņš pievērsīsies tēmai par cilvēktiesību pārkāpumiem.

ASEAN, kas dibināta 1967.gadā, ir Bruneja, Kambodža, Indonēzija, Laosa, Malaizija, Mjanma, Filipīnas, Singapūra, Taizeme un Vjetnama.Kopumā šīs valstis ir mājvieta aptuveni 600 miljoni cilvēku.

ASEAN, kas dibināta 1967. gadā ietilpst Bruneja, Kambodža, Indonāezija, Laosa, Malaizija, Mjanma, Filipīnas, Singapūra, Taizeme un Vjetnama.