"Ikea" izmantojis komunistiskās Austrumvācijas ieslodzīto darbaspēku

Zviedrijas mēbeļu un mājsaimniecības preču gigants "Ikea" piektdien atzinis, ka daži no tā piegādātājiem septiņdesmitajos gados bijušajā komunistiskajā Austrumvācijā izmantojuši ieslodzīto piespiedu darbu.

Publiskojot auditoru kompānijas "Ernst&Young" ziņojumu par piespiedu darbu Vācijas Demokrātiskajā Republikā (VDR), "Ikea" atzina, ka atklātas liecības par "politieslodzīto un notiesāto daļēju iesaistīšanu" uzņēmuma savulaik piegādāto mēbeļu detaļu ražošanā.

"Papildus tam izmeklēšanā atklājās, ka bijuši "Ikea" vadītāji, kuri zinājuši par iespējamību, ka politieslodzītie varētu tikt izmantoti "Ikea" produktu ražošanā bijušajā Austrumvācijā," norādīts "Ernst&Young" ziņojumā.

Lai gan uzņēmums īstenoja pasākumus, lai gādātu, ka tas nenotiek, "tagad skaidrs, ka šie pasākumi nebija pietiekami efektīvi", atzina "Ikea".

"Tolaik mums vēl nebija labi organizētas kontroles sistēmas, kāda mums ir tagad, un mēs noteikti nedarījām pietiekami, lai novērstu šāda veida ražošanas metodi," atzīmēja "Ikea".

"Ernst&Young" ziņojumā izpētīti dokumenti no "Ikea" arhīviem, kā arī Vācijas arhīviem.

Auditori arī veica aptuveni 90 intervijas, iztaujājot "Ikea" darbiniekus, kādreizējos ieslodzītos un aculieciniekus.

Tomēr "Ernst&Young" ziņojums jau izpelnījies kritiku.

"Būtu bijis vienkāršāk atnākt un pajautāt mums, jo mēs esam eksperti šajā jautājumā," norādīja Berlīnes Brīvās universitātes politologs Klauss Šrēders.

Svarīgākais