Keriju un Raisu vēlas redzēt ASV prezidenta administrācijā

© Scanpix

ASV prezidenta Baraka Obamas otrajā administrācijā par valsts sekretāri varētu kļūt diplomāte Sjūzena Raisa, bet aizsardzības ministra amats, visticamāk, tiks piedāvāts senatoram Džonam Kerijam, raksta amerikāņu mediji.

Šādu scenāriju par visticamāko uzskata gan The New York Times, gan The Washington Post, lai gan kuluāros tiek minēti arī citi kandidāti uz amatiem. Turklāt, atšķirībā no valsts sekretāres Hilarijas Klintones, kura paziņojusi par politikas pamešanu, aizsardzības ministrs Leons Paneta pieļāvis iespēju, ka varētu palikt amatā. Jāpiebilst, ka Dž. Kerijs, kurš vada Senāta ārlietu komisiju, nav slēpis savu ieinteresētību par valsts sekretāra amatu, taču B. Obama viņu redz Pentagona vadītāja amatā. «Jautājums par ASV vēstnieces ANO Raisas nomināciju ir faktiski izlemts,» raksta The Washington Post. Viņas iespējama virzīšana amatam gan varētu saskarties ar diezgan lielu republikāņu neapmierinātību – S. Raisa tiek kritizēta par to, ka pēc ASV vēstnieka Lībijā noslepkavošanas turpināja apgalvot, ka runa ir par traģisku negadījumu un vēstnieks gājis bojā stihiskas demonstrācijas laikā, lībiešiem protestējot pret filmu Musulmaņu nevainība. Vēlāk gan noskaidrojies, ka tas bijis rūpīgi plānots terora akts. Jāpiebilst, ka kā potenciāls kandidāts valsts sekretāra amatam iepriekš minēts arī viens no B. Obamas padomniekiem nacionālās drošības jautājumos Tomass Donilons un pat divi republikāņi – senators Čaks Heigels un bijušais ASV vēstnieks Ķīnā Džons Hantsmens.

Savukārt uz aizsardzības ministra posteni līdz ar Dž. Keriju pretendējot arī pašreizējā ministra vietnieks Eštons Kārters un Mišela Fornija, kura vadīja L. Paneta biroju. The Washington Post gan uzsver, ka šo kandidātu izredzes nav lielas. Savukārt par CIP vadītāju (pašlaik šos pienākumus pilda Maikls Morels) acīmredzot kļūs prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Brennans.

Svarīgākais