Petreusa skandāls draud sagraut arī ģenerāļa Allena karjeru

Deivids Petreuss ar sievu. © Scanpix

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora Deivida Petreusa demisija, kas bija saistīta ar laulības pārkāpšanu, nav pielikusi punktu skandālam. Pentagons atzinis, ka uzsākta izmeklēšana arī pret D. Petreusa pēcteci Afganistānā dislocēto starptautisko spēku (ISAF) komandiera amatā ģenerāli Džonu Allenu, kuram bijušas attiecības ar vienu no Petreusa skandālā iesaistītajām sievietēm.

Izmeklēšana var sagraut ģenerāļa karjeru – līdz šim bija paredzēts, ka viņu nākamgad paaugstinās par NATO spēku pavēlnieku Eiropā.

Amerikāņu mediji raksta, ka skandāls no sadzīviska pamazām sāk pārvērsties par politisku, bet internetā cirkulē dažādas sazvērestības teorijas, kuru autori norāda – izskatās, ka nezināmi spēki vēlas atbrīvoties no ietekmīgām ASV militārpersonām, tās kompromitējot. Aizvien neskaidrāka kļūst arī 37 gadus vecās Tampas augstākās sabiedrības lauvenes un labdarības organizāciju, kas sniedz palīdzību kara veterāniem, aktīvistes Džilas Kellijas loma – tieši šīs sievietes sūdzība lika uzsākt izmeklēšanu, kuras laikā atklājās D. Petreusa un 40 gadus vecās žurnālistes Polas Brodvelas attiecību aizkulises, un tieši Dž. Kellijas sarakste ar Dž. Allenu tagad nokļuvusi izmeklētāju uzmanības lokā. Saniknoti ir ASV Kongresa pārstāvji, kuri norāda, ka viņi par šīm izmeklēšanām nav tikuši laikus informēti, un nav pārsteigums, ka republikāņi pārmet prezidenta Baraka Obamas administrācijai, ka tā darījusi visu, lai līdz vēlēšanu dienai – 6. novembrim – neviens par skandālu neuzzinātu.

Spriežot pēc izmeklētāju atklātās informācijas, skandāls ap D. Petreusu sākās šovasar. Petreusu ģimenes draudzene Dž. Kellija vērsusies Federālajā izmeklēšanas birojā (FIB), sūdzoties, ka regulāri saņemot epasta draudu vēstules. To saturs liecinājis, ka viņai raksta kāda greizsirdīga konkurente, kura vēlas, lai Dž. Kellija liktu mieru viņas mīļotajam vīrietim. FIB izmeklētāji konstatējuši, ka vēstules izsūtījusi P. Brodvela, D. Petreusu cildinošas grāmatas All In autore. Pētot viņas epasta saraksti, arī noskaidrots, ka šai precētajai sievietei un divu bērnu mātei ir tuvas attiecības ar CIP direktoru, abi pat spēj piekļūt viens otra epasta dokumentiem un sazināties, nepievēršot lieku uzmanību. Viss šķiet diezgan vienkārši, taču The New York Times norāda, ka tā ir tikai šķietamība. «Komentētāji jau ir uzdevuši jautājumu – vai tiešām FIB allaž tik cītīgi izmeklē ierindas pilsoņu sūdzības par nevēlamām epasta vēstulēm?» Laikraksts norāda, ka Dž. Kellijas saņemtie sūtījumi nav bijušas īstas draudu vēstules, tās drīzāk raksturojamas kā bērnišķīgas, un parasti tik nopietna iestāde kā FIB ar tādām nenodarbojas – jo vairāk tāpēc, ka Dž. Kellija nav amatpersona. Sazvērestības teoriju cienītāji jau paspējuši izvirzīt hipotēzi, ka izmeklēšana uzsākta, labi zinot, kur tā novedīs – pie D. Petreusa un P. Brodvelas attiecību atklāšanas.

FIB ir uzsvēris, ka to īpaši neinteresē D. Petreusa un P. Brodvelas privātā dzīve – biroja izmeklēšana bijusi saistīta ar rūpēm par nacionālo drošību. Proti, žurnālistei bijusi pieeja CIP direktora epastam, tāpēc pastāvējusi iespēja, ka viņas rīcībā ir nokļuvusi slepena informācija. Saskaņā ar oficiālo versiju, vēl oktobra nogalē izmeklēšana noskaidrojusi, ka slepenas informācijas noplūde nav notikusi. Tā kā CIP (atšķirībā no bruņotajiem spēkiem) nav paredzēti disciplinārsodi par laulības pārkāpšanu, D. Petreusam pavēstīts, ka nekādas apsūdzības viņam netiks izvirzītas. The Washington Post raksta, ka CIP direktors līdz pašam pēdējam brīdim cerējis, ka šī lieta nenonāks atklātībā, un vēlējies saglabāt amatu. Zīmīgi, ka tieši vēlēšanu dienā viņam paziņots, ka skandāls nokļūs preses slejās, bet pēc divām dienām D. Petreuss pēc sava tiešā priekšnieka – Nacionālā izlūkošanas dienesta vadītāja Džeimsa Klepera – rekomendācijas uzrakstīja atlūgumu un publiski paziņoja par savu demisiju. Reuters gan norāda, ka ziņas par izmeklēšanas pārtraukšanu bijušas pāragras – pirmdienas vakarā sarīkota kratīšana P. Brodvelas savrupmājā, konfiscēti divi datori un vairākas kastes ar dokumentiem. «Ko tajos vēlas atrast, ja reiz ir paziņots, ka nekāda informācijas noplūde nav notikusi?» neizpratnē ir amerikāņu mediji.

Visas šajā lietā iesaistītās personas – gan D. Petreuss, gan P. Brodvela, gan Dž. Kellija – joprojām atsakās sniegt komentārus. Bijušais D. Petreusa preses sekretārs, atvaļinātais pulkvedis Stīvens Boilans sarunā ar Reuters stāstījis, ka dienesta laikā Afganistānā, kad P. Brodvela strādāja pie grāmatas, D. Petreusam tuvas attiecības ar šo sievieti vēl neesot izveidojušās. Acīmredzot tas noticis pēc tam, kad 2011. gada septembrī viņš stājās CIP vadītāja amatā. «Taču nevar būt ne runas par to, ka Deivids būtu dalījies dienesta noslēpumos. Cik man zināms, Pola CIP ēkā vispār ir bijusi tikai reizi vai divas,» stāstījis S. Boilans. Pēc viņa sacītā, pirms aptuveni četriem mēnešiem šīs attiecības izbeigtas, turklāt pēc D. Petreusa iniciatīvas. Iespējams, tieši pēc tam P. Brodvela sākusi sūtīt vēstules Dž. Kellijai, uzskatot, ka tā viņai atvīlusi mīļoto vīrieti.

Amerikāņu presē izskanējuši dažādi minējumi par to, vai arī Dž. Kellija ir bijusi D. Petreusa mīļākā – pati viņa aprobežojusies ar paziņojumu, kas esot «ģimenes draudzene» un ar D. Petreusu un viņa sievu Holliju iepazinusies 2006. gadā, kad ģenerālis dienēja ASV Centrālo spēku pavēlniecībā Tampā. Acīmredzot no šiem laikiem Dž. Kellija saglabājusi pazīšanos arī ar Dž. Allenu, kurš tagad tiek apvainots «nepiedienīgā epasta sarakstē». Pentagons vakar atzinis, ka FIB rīcībā nonākuši dokumenti aptuveni 20 līdz 30 tūkstošu lappušu apjomā – Dž. Kellijas un Dž. Allena sarakste pēdējo gadu laikā. Kādēļ tai nolemts pievērst uzmanību, ja reiz Dž. Kellija izmeklēšanas sākumā bija cietušās statusā – nav skaidrs. Tāpat pagaidām netiek atklāts dokumentu saturs, tāpēc tiek izteikti minējumi, ka arī šoreiz ir aizdomas ne tikai par intīmām attiecībām, bet arī konfidenciālas informācijas noplūdi. Amerikāņu avīzes jau sākušas attiecībā uz Petreusa skandālu lietot terminu «mīlas piecstūris».

Jāpiebilst, ka ISAF komandiera Dž. Allena karjera pašlaik karājas mata galā. Aizsardzības ministrs Leons Paneta sarunā ar Reuters sacījis, ka pagaidām viņš paliekot amatā, taču vienlaikus rosināts atlikt Senāta bruņoto spēku komitejas sēdi, kurā Dž. Allenu bija plānots virzīt NATO Eiropas spēku pavēlnieka amatam, un šai pašai komisijai rekomendēts pēc iespējas ātrāk nominēt ģenerāli Džozefu Danfordu par jauno ISAF spēku komandieri.

Svarīgākais