Sīrijas opozīcija apvienojas un cer uz atzīšanu

© Scanpix

Vairāk nekā nedēļu ilgušās sarunas Kataras galvaspilsētā Dohā noslēgušās ar panākumiem – lielākajai daļai Sīrijas opozīcijas spēku izdevies apvienoties jaunā koalīcijā, kas nosaukta par Sīrijas opozīcijas un revolucionāro spēku nacionālo koalīciju (SNCORF), un tā cer, ka jau drīzumā tiks atzīta par vienīgo likumīgo Sīrijas tautas intereses pārstāvošo organizāciju.

Kaut gan par koalīcijas vadītāju kļuvis samērā mērenais islāma sludinātājs Moazs el Hatibs, tās dalībnieki uzsvēruši, ka nekādas sarunas ar prezidentu Bašaru Asadu uzsākt negrasās, kas nozīmē, ka bruņotais konflikts tikai pieņemsies spēkā.

AP atgādina, ka Sīrijas opozīcija nereti tikusi kritizēta par lielo sašķeltību, kuras dēļ rietumvalstis atteikušās tai sniegt pietiekami būtisku atbalstu. Līdz šim galveno lomu opozīcijā centās spēlēt Sīrijas Nacionālā padome (SNC), taču tās vadība jau mēnešiem ilgi uzturas emigrācijā Turcijā un faktiski ir zaudējusi saikni ar notiekošo Sīrijā. Pagājušonedēļ ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone atklāti kritizēja SNC un mudināja to nodrošināt plašāku atbalstu opozīcijai Sīrijas iedzīvotāju vidū. Politologi norādījuši, ka rietumvalstis nevēlējās sniegt pietiekami lielu atbalstu SNC arī tādēļ, ka šī organizācija nav slēpusi savu orientēšanos uz Musulmaņu brālību un Persijas līča arābu monarhijām, faktiski ignorējot tos spēkus, kuri vēlētos Sīrijā ieviest demokrātiju amerikāņu izpratnē. RIA Novosti norāda, ka tieši SNC vilcinājusi sarunas par opozīcijas apvienošanos, piekāpjoties tikai pēc tam, kad būtisku spiedienu uz to izdarījušas Katara un Turcija (tieši šīs valstis līdz šim visaktīvāk atbalstījušas opozīciju – gan finansiāli, gan arī militāri). Apmaiņā pret savu piekāpību SNC nodrošinājusi 22 no 60 vietām jaunajā koalīcijā, saglabājot paša ietekmīgākā spēka lomu.

Par jaunās koalīcijas vadītāju gandrīz vienbalsīgi ievēlēts 50 gadus vecais M. el Hatibs. Reuters norāda, ka viņš uzskatāms par kompromisa figūru – pirmkārt, M. el Hatibs nav saistīts ne ar vienu no Sīrijas opozīcijas grupējumiem, bet, otrkārt, viņš tiek uzskatīts par gana mērenu musulmani, kurš neapstrīd arī citu Sīrijā dzīvojošo reliģiju un tautību pārstāvju tiesības. To M. el Hatibs uzsvēris jau savā pirmajā runā: «Mēs pieprasām brīvību ikvienam sunnītam, alavītam, izmaīlam (šiītam), kristietim, drūzam, asīrietiem un tiesības visiem saticīgās Sīrijas tautas pārstāvjiem.» Koalīcijas līderis īpaši uzsvēris, ka pēc B. Asada režīma gāšanas opozīcija negrasās uzsākt represijas, piemēram, pret alavītiem – viņu ir aptuveni 10% valsts iedzīvotāju, taču tieši uz šo šiītu atzaru balstās B. Asada valdība un armija, kas turpina atbalstīt prezidentu. M. el Hatibs mudinājis karavīrus un virsniekus nekavējoties dezertēt no bruņotajiem spēkiem, aicinājis uz visu reliģisko kopienu vienotību. AP uzsver, ka līdz ar to tiek mēģināts kliedēt bažas par to, ka aizvien lielāku ietekmi Sīrijas opozīcijā iegūst ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda saistītie radikāļi, kuru mērķis, protams, nav nekādas demokrātijas ieviešana, bet gan vienota sunnītu islāmistu kalifāta izveidošana.

«Tagad mēs centīsimies panākt, lai visa starptautiskā sabiedrība tieši šo organizāciju atzītu par vienīgo leģitīmo Sīrijas tautas pārstāvi,» uzsvēris Kataras premjerministrs šeihs Hamads bin Jasims, piebilstot, ka personīgi pavadīšot jauno opozīcijas koalīcijas līderi uz Kairā plānoto Arābu līgas sanāksmi. Arī Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu, kurš spēlēja lielu lomu opozīcijas sarunās, norādījis, ka ārvalstīm «vairs nav nekāda aizbildinājuma», lai neatzītu Sīrijas opozīciju. Euronews vēsta, ka šāds lēmums varētu tikt pieņemts decembrī Marokas pilsētā Marrākešā paredzētajā Sīrijas draugu grupas sanāksmē, taču, protams, tādas valstis kā Irāna, Ķīna vai Krievija oficiāli atzīt opozīciju negrasās.

Taču tās atzīšana no rietumvalstu un arābu valstu puses ļaus palielināt opozīcijai sniegto atbalstu. Lai gan ASV ir vairākkārt norādījušas, ka negrasās sniegt militāru atbalstu, to ir gatavas nodrošināt gan Turcija, gan Persijas līča valstis. Turcija arī mudina noteikt Sīrijas gaisa kara spēkiem lidojumiem aizliegto zonu valsts ziemeļos un vēlas uz robežas ar Sīriju izvietot Patriot pretgaisa aizsardzības sistēmas. Savukārt opozīcija tikmēr pēc Lībijas parauga grasās veidot trimdas valdību, bet pēc tam pārejas laika valdību.

Svarīgākais