Britus sanikno tēriņi anakondas izbāžņa restaurēšanai

© Scanpix

Britu iedzīvotāji ir sašutuši, ka laikā, kad tiek samazināti budžeta izdevumi sociāliem mērķiem, Ārlietu ministrija iztērējusi 10 000 sterliņu mārciņu anakondas izbāžņa atjaunošanai. Ministrija gan taisnojusies, ka izbāznis ir ne tikai vērtīga relikvija, bet arī valsts īpašums, kuru nedrīkst aizlaist postā.

Par to, ka Ārlietu ministrijas bibliotēkā esošās sešus metrus garās anakondas izbāznis, kuru ministrijas darbinieki dēvē par Albertu, ir restaurēts, nesen izpļāpājās ārlietu ministrs Viljams Heigs, piebilstot, ka «tagad čūska ar optimismu raugās britu ārpolitikas nākotnē». Sākumā britu sabiedrība uz šo vēsti reaģēja ar izpratni, bet sašutuma vētra izcēlās, kad kāds blogeris noskaidroja, ka izbāžņa atjaunošana izmaksājusi nopietnu summu – 10 000 sterliņu mārciņas.

Interneta komentētāji nekavējoties sākuši kritizēt ārlietu resoru, apgalvojot, ka šāda summa ir neadekvāti liela. «Par to varēja iegādāties vismaz desmit jaunus izbāžņus, ja reiz ministrijai tie ir tik ļoti nepieciešami,» raksta kāds komentārs. Ministrijas pārstāvjiem nācies taisnoties, ka labošana tik dārgi izmaksājusi tādēļ, ka izbāznis ir 120 gadus vecs un tā iepriekšējā restaurācija veikta pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Ministrija arī uzsvērusi, ka izbāznis ir svarīga vēstures liecība, jo to savulaik koloniālajām varasiestādēm uzdāvinājis Gaijānas bīskaps.

Svarīgākais