Sākusies balsošana ASV prezidenta vēlēšanās

© Scanpix

ASV Austrumkrastā otrdien durvis vēruši vēlēšanu iecirkņi, sākoties balsošanai prezidenta vēlēšanās, kurās galvenā cīņa norisinās starp pašreizējo Baltā nama saimnieku Baraku Obamu un republikāņu kandidātu Mitu Romniju.

Balsošana plkst.6.00 pēc Austrumkrasta laika (plkst. 13.00 pēc Latvijas laika) sākusies Ņūhempšīrā un Virdžīnijā, kas ir starp astoņiem tā dēvētajiem svārstīgajiem štatiem, kuros, domājams, izšķirsies šodienas vēlēšanu iznākums.

Tajā pašā laikā balsošana sākusies arī Ņujorkā, Ņūdžersijā, Konektikutā, Indiānā, Kentuki, Menā un Vērmontā.

Vēlēšanu iecirkņus Indiānā un Kentuki sāks slēgt jau plkst. 18.00 pēc Austrumkrasta laika (trešdien plkst.1.00 pēc Latvijas laika), bet balsošana citviet valstī turpināsies un pilnībā noslēgsies vēl pēc sešām stundām. Uzvarētājs varētu kļūt zināms ap pusnakti (ap plkst.7 pēc Latvijas laika).

Pēdējās aptaujas liecina, ka Obama nedaudz apsteidz Romniju gan nacionālā mērogā, gan, kam ir īpaši liela nozīme, vairumā svārstīgo štatu, taču viņa pārsvars ir niecīgs un paredzams, ka cīņa būs ļoti sīva. Eksperti pieļauj iespēju, ka varētu atkārtoties 2000.gada scenārijs un cīņas iznākumu nāksies izšķirt Augstākajai tiesai.

Kā ziņots, saskaņā ar tradīciju balsošana sākās divās nelielās Ņūhempšīras pilsētiņās - Diksvilnočā un Hārtslokeišenā, kur vēlēšanu iecirkņi tika atvērti sešas stundas agrāk nekā citviet Austrumkrastā.

Diksvilnočā abi galvenie kandidāti guvuši vienādu balsu skaitu un par katru no viņiem nobalsojuši pieci vēlētāji.

Diksvilnoča jau 40 gadus ir pirmā vieta ASV, kas demonstrē valstij savu politisko izvēli.

Savukārt Hārtslokeišenā šī tradīcija sākās 1948.gadā, taču tad uz ilgāku laiku tika atmesta, paužot neapmierinātību ar pārlieku lielo mediju uzmanību. Tomēr tradīcija atkal tika atdzīvināta 1996.gadā.

Ņūhempšīras štata likumi nenosaka, kad vēlēšanu iecirkņiem jāsāk darboties, un tāpēc mazpilsētu iedzīvotāji var balsot jau tūlīt pēc pusnakts.

Šoreiz Diksvilnočā balsošana ilga 43 sekundes, bet Hārtslokeišenā - piecas minūtes un 42 sekundes.

Šī ir pirmā reize vēsturē, kad balsojums Diksvilnočā ir neizšķirts.

2008.gadā Obama Diksvilnočā ieguva 15 balsis, kamēr par republikāņu kandidātu Džonu Makeinu nobalsoja seši ciemata iedzīvotāji.

Tikmēr Hārtslokeišenā, tāpat kā 2008.gadā, uzvarējis Obama, par kuru nobalsojuši 23 pilsētiņas iedzīvotāji, kamēr Romniju atbalstījuši tikai deviņi. Savukārt viens vēlētājs priekšroku devis Libertāriešu partijas kandidātam Gērijam Džonsonam.

Arī 2008.gadā Hārtslokeišenas vēlētāji, kuri vēsturiski tika balsojuši par republikāņiem, atbalstīja demokrātu kandidātu Obamu. Par viņu balsoja 17 mazpilsētas balsstiesīgie iedzīvotāji, kamēr Makeinu atbalstīja desmit vēlētāji.

Otrdien notiek arī Kongresa vēlēšanas, kurās tiks pārvēlēti visi 435 Pārstāvju palātas locekļi, kuru pilnvaru termiņš ir tikai divi gadi, bet Senātā tiks nomainīta tikai trešdaļa tā sastāva, jo senatori tiek ievēlēti uz sešiem gadiem.

Tiek prognozēts, ka demokrātiem izdosies saglabāt savu nelielo vairākumu Senātā, bet republikāņi savukārt noturēs savas pozīcijas apakšnamā, kuru tie pārņēma savā kontrolē pirms diviem gadiem.

Vienlaikus notiek arī vairāku pavalstu gubernatoru un municipalitāšu vēlēšanas, kā arī liels skaits štatu un vietējā mēroga referendumu.